Slaperig achter het stuur door zomertijd

20 maart 2024 | Door redactie

In het laatste weekend van maart gaat de klok een uur vooruit. De zomertijd zorgt voor een verschuiving van slechts één uur, maar toch kunnen werknemers hier bij het werk last van hebben. Ook bij het autorijden lopen ze al na één nacht slecht slapen extra risico.

In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart gaat de klok om 02:00 uur een uur vooruit. Dit betekent voor die nacht een uur minder slaap. En voor de dag erna een verstoring van het bioritme. Ook al gaat het maar om een uur, toch zullen er medewerkers zijn die hier last van hebben. Als zij altijd op een vast tijdstip naar bed gaan, kunnen ze door de zomertijd mogelijk ’s avonds de slaap niet vatten en hebben ze ’s morgens juist moeite om op tijd wakker te worden. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO) regelt licht in de ochtend het gelijk lopen van de biologische klok en licht in de avond zou dit juist verstoren.  

Rijvaardigheid al beïnvloed door één slapeloze nacht

Slaapgebrek komt de concentratie en productiviteit op het werk uiteraard niet ten goede. Ook met de auto naar het werk rijden kan gevaarlijk zijn voor werknemers die niet goed uitgeslapen zijn. Diezelfde NSWO deed in 2014 onderzoek waaruit zou blijken dat 20% van de Nederlandse automobilisten al bij één slapeloze nacht de effecten hiervan merkt op zijn rijgedrag. En er is in ieder geval wetenschappelijk bewijs dat één nacht slecht slapen al negatieve gevolgen heeft voor het psychisch functioneren van werknemers – en dus voor de concentratie en rijvaardigheid. Als het werk het toelaat, is het dan ook verstandig om flexibel om te gaan met de arbeidstijden van werknemers op de maandag na het verzetten van de klok.