Content Hoofdnavigatie Servicelinks Zoeken
< Rendement.nl
ArboRendement
BestuurRendement
BVRendement
FARendement
FiscaalRendement
HRRendement
MarketingRendement
MijnRendement
MTRendement
OCRendement
OfficeRendement
ORRendement
PCRendement
SalarisRendement
Home > Nieuws > Milieuvriendelijk investeren blijft voordelig
Vaknieuws BV Rendement

Milieuvriendelijk investeren blijft voordelig

11 januari 2012 - Ook in 2012 kunt u een fiscaal voordeel halen bij milieuvriendelijke investeringen. U kunt daarvoor een aantal investeringsaftrekken toepassen, namelijk de milieu-investeringsaftrek (MIA), de energie-investeringsaftrek (EIA) en de variabele afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Daarmee kunt u een deel van het investeringsbedrag voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen aftrekken van uw winst.

In 2012 zijn de regels voor de MIA, EIA en VAMIL als volgt:

  • Om de MIA te kunnen toepassen moet u investeren in een bedrijfsmiddel dat op de milieulijst staat. Afhankelijk van het soort bedrijfsmiddel kunt u een bepaald percentage van de aanschafprijs van de investering van de fiscale winst aftrekken. De aftrek is in 2012 afhankelijk van de categorie bedrijfsmiddel 36%, 27% en 13,5%. Dit komt overeen met de percentages in 2011. Het bedrag van de investering moet hoger zijn dan € 2.300, maar nooit meer dan € 25 miljoen. U kunt de MIA wel combineren met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), maar maakt u gebruik van de EIA, dan komt de investering niet in aanmerking voor de MIA.
  • Investeert u in bedrijfsmiddelen die op de energielijst staan, dan kunt u de EIA toepassen. In 2012 is het percentage 41,5% en dit percentage van het investeringsbedrag kunt u aftrekken van de fiscale winst. De EIA geldt pas bij een investering van € 2.300 in een kalenderjaar en tot ten hoogste een bedrag van € 118 miljoen.
  • De bedrijfsmiddelen waarop u de willekeurige afschrijving kunt toepassen, zijn in de milieulijst opgenomen. U kunt echter in 2012 niet het volledige bedrag van de aanschaffings- of voortbrengingskosten in aftrek brengen. Het is slechts mogelijk om 75% willekeurig af te schrijven. In 2014 zal dit waarschijnlijk weer 100% zijn. 

Nieuwe lijsten bekend

Wilt u nieuwe milieuvriendelijke investeringen doen in 2012, dan moet u dit voortaan digitaal aanvragen. Hiervoor heeft u eHerkenning nodig. Om er zeker van te zijn dat uw investering in aanmerking komt voor een investeringsaftrek, kunt u voor MIA de milieulijst (pdf) en voor EIA de energielijst (pdf) raadplegen. Deze zijn onlangs gepubliceerd.

Bekijk themapagina's: Afschrijven Investeren Milieu

Reacties

geen reacties Login of registreer u om te reageren.

Nationaal Congres Administratie

Actuele onderwerpen
In één dag op de hoogte
Deskundige sprekers
Centraal in Nederland
  Bekijk het programma

Nationaal-Congres-Administratie

Poll

Hoe beweegt u zich naar uw bv?

Aanmelden voor de gratis nieuwsbrief

Wekelijks vaknieuws in uw mailbox?

bv

Login of registreer

Inloggen voor extra toegang

Rendement Uitgeverij BV
Conradstraat 38

Postbus 27020
3003 LA Rotterdam

T: 010-2433933
F: 010-2439028
Rendement

Copyright © 2015 Rendement. Alle rechten voorbehouden