Content Hoofdnavigatie Servicelinks Zoeken
< Rendement.nl
ArboRendement
BestuurRendement
BVRendement
FARendement
FiscaalRendement
HRRendement
MarketingRendement
MijnRendement
MTRendement
OCRendement
OfficeRendement
ORRendement
PCRendement
SalarisRendement
Home > Nieuws > Geen extra kosten bij boete voor te hard rijden
Vaknieuws Fiscaal Rendement

Geen extra kosten bij boete voor te hard rijden

20 februari 2012 - Mocht de politie u pakken voor te hard rijden, dan krijgt u een verkeersboete opgelegd. Naast deze verkeersboete moet u ook administratiekosten betalen. De rechtbank in Amsterdam heeft echter besloten dat de overheid geen administratiekosten mag opleggen voor het uitvoeren van dit soort straffen.

In deze zaak ging het om een man die te hard gereden had en hiervoor een bekeuring kreeg. Hij kreeg hiervoor een boete van € 99 verhoogd met € 6 aan administratiekosten. Hij moest dit bedrag uiterlijk 27 november betalen. Op 2 november betaalde hij een bedrag van € 99 en dus niet de administratiekosten. Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) vond dat de man ook nog deze € 6 moest betalen. Uiteindelijk moest de rechtbank in Amsterdam aangeven of deze administratiekosten terecht waren.

Geen uitzondering verkeersboetes

De rechter bepaalde dat een verkeersboete bedoeld was om te voorkomen dat iemand nogmaals in de fout ging. Een verkeersboete was geen tegenprestatie en ook geen vorm van belastingheffing. Door de opgelegde administratiekosten ging de overheid over de grens die bestond tussen de boete als sanctie en de boete als bijdrage in de algemene overheidskosten. Hierdoor leek de boete net een belasting, waarbij in tegenstelling tot andere belastingen ook de administratiekosten in rekening werden gebracht. De uitvoeringskosten moesten echter ten kosten van de overheid komen. Het gemaakte onderscheid op grond van het bescheiden karakter en de lage kosten voor de incasso maakte hierbij niet uit. De overheid mocht voor verkeersboetes geen uitzondering maken en dus zijn de administratiekosten onterecht. De man hoefde deze kosten dus niet te betalen.
Rechtbank Amsterdam, 9 februari 2012, LJN: BV6243

Bekijk themapagina's: Belastingen Boete

Reacties

2 reacties geplaatst Login of registreer u om te reageren.

Reacties (2)

 • 18 april 2012 | Adm. kantoor Keeman Reageer

  Waarom gaat het CJIB dan evengoed door met het in rekening brengen van administratie kosten en waarom vermelden ze dat je geen bezwaar kan maken tegen deze administratiekosten?

  • 24 april 2012 | Dennis Bruggemans Reageer

   Geachte heer/mevrouw,  

   Bij een lichte verkeersovertreding moet u naast de boete ook € 6 aan administratiekosten betalen. Bent u het niet eens met de boete, dan kunt u bezwaar aantekenen. De hoogte en de inning van de administratiekosten is echter specifiek in de wet opgenomen. Het is daardoor niet mogelijk om bij de officier van justitie in beroep te gaan tegen deze administratiekosten. In deze zaak betaalde de man  alleen de boete en niet de administratiekosten. Uiteindelijk kreeg de man een dwangbevel voor de betaling van deze kosten. Het is wel mogelijk om in bezwaar te komen tegen een dwangbevel en dat speelde in deze zaak.   

   Het CJIB brengt nog steeds administratiekosten in rekening, omdat het in hoger beroep is gegaan tegen de uitspraak van de kantonrechter.

   Met vriendelijke groet,

   Dennis Bruggemans
   Redacteur Fiscaal Rendement

Nationaal Congres Administratie

Actuele onderwerpen
In één dag op de hoogte
Deskundige sprekers
Centraal in Nederland
  Bekijk het programma

Nationaal-Congres-Administratie

Poll

Welke aanpassing van de WKR is voor uw onderneming het ingrijpendst?

fiscaal

Aanmelden voor de gratis nieuwsbrief

Wekelijks vaknieuws in uw mailbox?

Login of registreer

Inloggen voor extra toegang

Rendement Uitgeverij BV
Conradstraat 38

Postbus 27020
3003 LA Rotterdam

T: 010-2433933
F: 010-2439028
Rendement

Copyright © 2015 Rendement. Alle rechten voorbehouden