Content Hoofdnavigatie Servicelinks Zoeken
< Rendement.nl
ArboRendement
BestuurRendement
BVRendement
FARendement
FiscaalRendement
HRRendement
MarketingRendement
MijnRendement
MTRendement
OCRendement
OfficeRendement
ORRendement
PCRendement
SalarisRendement
Home > Nieuws > Aanpassen huwelijkse voorwaarden makkelijker
Vaknieuws MijnRendement

Aanpassen huwelijkse voorwaarden makkelijker

20 april 2011 - U kunt binnenkort makkelijker huwelijkse voorwaarden opmaken en aanpassen. De Eerste Kamer heeft hiervoor een wetsvoorstel aangenomen. Daarnaast zorgt het wetsvoorstel ervoor dat de afwikkeling van een scheiding eenvoudiger gaat worden. Het is nog onduidelijk of de nieuwe wet per 1 juli 2011 of 1 januari 2012 in zal gaan.

Toenmalig minister van Justitie Donner heeft in mei 2003 dit wetsvoorstel al ingediend. Niet alle onderdelen van het wetsvoorstel hebben echter de eindstreep gehaald, maar uiteindelijk is de Eerste Kamer toch akkoord gegaan met een afgeslankt wetsvoorstel.

Toestemming rechter vervalt

Na invoering van dit wetsvoorstel zal het eenvoudiger worden om huwelijkse voorwaarden op te stellen en aan te passen. Op dit moment moet u bij een aanpassing van de huwelijkse voorwaarden namelijk toestemming vragen aan de rechter. Dit is in de wet opgenomen om benadeling van eventuele schuldeisers te voorkomen. Toestemming van de rechter is na invoering van deze wet niet meer noodzakelijk. De partners blijven echter wel hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden die aanwezig zijn voor de aanpassing van de huwelijkse voorwaarden. 

Afwikkeling echtscheiding

Daarnaast zal de afwikkeling van de echtscheiding wijzigen. Bent u gehuwd in gemeenschap van goederen dan eindigt het huwelijk bij de huidige regels op het moment dat u de echtscheidingsbeschikking inschrijft in de registers van de burgerlijke stand. Nadeel hiervan is dat alle goederen en schulden tijdens de echtscheidingsprocedure nog vallen in de gemeenschap van goederen. In het wetsvoorstel is nu opgenomen dat het huwelijk eindigt op het moment dat u een verzoek tot echtscheiding doet. U kunt dan eerder een nieuwe start maken en eventueel een nieuwe woning kopen zonder dat de woning in de gemeenschap van goederen terecht komt.

Bekijk themapagina's: Echtscheiding Schulden

Reacties

geen reacties Login of registreer u om te reageren.

Poll

Ben jij in je vakantie bereikbaar voor je werkgever en collega's?

Excelleren in Excel

In minder tijd betere rapportages
Overzichtelijke en betrouwbare rapportages
Online helpdesk
PE-punten
  Meer informatie

video-300-px

MijnRendement

Login of registreer

Inloggen voor extra toegang

Rendement Uitgeverij BV
Conradstraat 38

Postbus 27020
3003 LA Rotterdam

T: 010-2433933
F: 010-2439028
Rendement

Copyright © 2015 Rendement. Alle rechten voorbehouden