Fiscus gaat scherp letten op ontwijken box 3

23 november 2015 | Door redactie

Per 2017 gaat u mogelijk meer belasting betalen over uw vermogen door de invoering van een nieuw systeem voor de vermogensrendementsheffing. Indien nodig zal staatssecretaris Wiebes van Financiën in het Belastingplan 2017 extra maatregelen nemen om ontwijkingsconstructies te voorkomen.

Op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan dat het de vermogensrendementsheffing in de inkomstenbelasting (box 3) per 1 januari 2017 wil hervormen (tool). Hierdoor gaat u meer inkomstenbelasting betalen als uw vermogen in box 3 meer bedraagt dan €100.000. Verschillende partijen in de Tweede Kamer vroegen zich tijdens de behandeling van het Belastingplan 2016 af of de staatssecretaris verwacht dat veel vermogenden in 2016 hun vermogen elders gaan stallen om deze hogere heffing te ontwijken, bijvoorbeeld door het vermogen onder te brengen in een bv.

Binnen de grenzen van de wet

De staatssecretaris heeft in een antwoord op schriftelijke vragen van de Tweede Kamer laten weten dat hij het komende jaar scherp zal letten op het optuigen van constructies om belastingheffing in box 3 te voorkomen. Hij merkte hierbij wel op dat u binnen de grenzen van de wet de voor u fiscaal voordeligste keuze mag maken. Wat door de wetgever is toegestaan, is niet moreel verwerpelijk, aldus de staatssecretaris. U kunt dus met een gerust hart onderzoeken of sparen in uw bv niet voordeliger voor u is.

Voldoende steun in de Eerste Kamer

Op dit moment is het maar de vraag of het Belastingplan voldoende steun krijgt in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer is wel akkoord gegaan, maar het kabinet heeft nog geen meerderheid in de Eerste Kamer. Op 15 december staat de stemming van de Eerste Kamer op de agenda. Staatssecretaris Wiebes van Financiën zal in de tussentijd proberen om voldoende steun te krijgen in de Eerste Kamer, zodat ook het plan voor box 3 kan worden goedgekeurd.