Eerder hypotheek voor flexwerker

9 december 2016 | Door redactie

Vanaf 2017 kunnen meer flexwerkers gebruikmaken van een perspectiefverklaring om een hypotheek te bemachtigen. Een groot aantal uitzendbureaus gaat dan werken met dit instrument.

Voor een flexwerker is het doorgaans lastiger om een hypotheek te verkrijgen dan voor een vaste werknemer. De flexwerker heeft immers meer te maken met baan- en inkomensonzekerheid. Het aantal flexwerkers neemt echter alleen maar toe en voor deze werknemers moet het ook gewoon mogelijk zijn om een hypotheek af te sluiten. Er wordt daarom aan oplossingen gewerkt. Eén daarvan is de perspectiefverklaring. Momenteel is deze verklaring aan te vragen door flexkrachten van Randstad, Tempo-Team en Yacht. Per 2017 volgen meer grote uitzendbureaus. Het gaat onder meer om Manpower, Adecco Group Nederland en YoungCapital.

Perspectiefverklaring voorspelt toekomstig inkomen

De perspectiefverklaring (die een half jaar geldig is) dient als bewijs dat een flexkracht in de toekomst in staat blijft om inkomen te vergaren en dus dat hij zijn hypotheek kan blijven betalen. Een werkgever geeft zo’n verklaring niet zomaar af. Hiervoor worden de mogelijkheden van de werknemer geanalyseerd en vindt een gesprek met de werknemer plaats. Dit aanvraagproces duurt enkele weken. Bovendien geldt als voorwaarde dat de flexkracht (zoals een uitzendkracht of payrollwerknemer) minimaal een jaar in dienst is bij het uitzendbureau.
De verklaring is een officieel middel, maar een garantie op een hypotheek geeft die niet. Als in 2017 uit de evaluatie van het middel blijkt dat het goede resultaten oplevert, kunnen de hele uitzend- en hypotheekbranche de perspectiefverklaring inzetten, zodat de verklaring de standaard wordt.

Ook ontwikkeling in gebruik werkgeversverklaring

De perspectiefverklaring is een variant op en geen vervanger van de werkgeversverklaring (tool), die vaste werknemers bij hun werkgever aanvragen. Ook deze verklaring is onderhevig aan verandering. Momenteel loopt er een proef die de werkgeversverklaring overbodig moet maken.