Nieuw formulier voor aanvragen 30%-regeling

1 maart 2017 | Door redactie

De Belastingdienst heeft een nieuw formulier gepubliceerd dat uw organisatie kan gebruiken voor de aanvraag van toepassing van de 30%-regeling voor werknemers uit het buitenland.

Gaat uw organisatie met een werknemer uit het buitenland in zee, dan mag deze werknemer een vergoeding krijgen voor de extra kosten vanwege zijn verblijf in Nederland. Dit mag een vergoeding van de werkelijke extraterritoriale kosten zijn, of een vaste forfaitaire vergoeding van 30% van het loon inclusief de vergoeding.

Toepassing 30%-regeling onder voorwaarden

Het voordeel van deze 30%-regeling is dat er geen declaraties met bonnetjes nodig zijn. Dat scheelt een hoop administratieve rompslomp. Om de 30%-regeling te mogen toepassen, moet de situatie van de buitenlandse werknemer wel aan de nodige voorwaarden voldoen (tool). De werkgever moet bij de Belastingdienst een aanvraag indienen voor toepassing van de 30%-regeling. De fiscus heeft hiervoor onlangs het nieuwe formulier Verzoek loonheffingen 30%-regeling 2017 (pdf) gepubliceerd.

Ondertekening door werkgever en werknemer

Het is mogelijk om het formulier op de computer in te vullen, maar daarna moet het alsnog worden afgedrukt. Het moet namelijk door de werkgever en werknemer ondertekend worden. Als de betreffende werknemer in aanmerking komt voor de 30%-regeling, stuurt de Belastingdienst een beschikking met daarin de start- en uiterlijke einddatum van de regeling.