14 december is deadline voor wijzigen aangiftetijdvak

23 oktober 2017 | Door redactie

Werkgevers die per 1 januari 2018 willen wisselen van een aangiftetijdvak voor de loonheffingen van vier weken naar een maand of andersom, moeten dat uiterlijk 14 december aan de Belastingdienst hebben doorgegeven. Doen ze dat niet, dan zitten ze nog minstens een kalenderjaar vast aan hun huidige aangiftetijdvak.

Eén keer per kalenderjaar kunnen organisaties wisselen van aangiftetijdvak voor de loonheffingen. Ze kunnen dan kiezen voor een aangiftetijdvak van een maand of voor een aangiftetijdvak van vier weken. Alleen als ze deze wijziging uiterlijk 14 december aan de Belastingdienst doorgeven met het juiste formulier (pdf) voert de fiscus de wijziging door per 1 januari 2018. Is het formulier te laat binnen, dan gaat de wijziging pas in per 1 januari 2019. In de loop van het jaar van aangiftetijdvak wisselen, is namelijk niet mogelijk.

Bijzondere tijdvakken voor bepaalde groepen

Op de standaardtijdvakken van vier weken en een maand gelden een aantal uitzonderingen. Voor deze groepen werknemers gelden bijzondere tijdvakken:

  • personeel van zelfstandige binnenschippers die aan boord van het schip wonen: aangiftetijdvak van een half jaar;
  • personeel aan huis, waaronder personeel in het kader van een persoonsgebonden budget voor zorg: aangiftetijdvak van een jaar;
  • meewerkende kinderen: aangiftetijdvak van een jaar.

Alle afwijkende aangiftetijdvakken staan in paragraaf 11.1 van het Handboek Loonheffingen 2017 (tool)