AG: crisisheffing verder beperken

26 juni 2015 | Door redactie

Volgens advocaat-generaal (AG) Wattel van de Hoge Raad is de extra heffing over inkomens boven € 150.000, de crisisheffing, in 2012 onrechtmatig ingevoerd. De heffing werd namelijk met terugwerkende kracht ingevoerd. Volgens de AG geldt de crisisheffing pas vanaf 25 mei 2012, toen de maatregel daadwerkelijk van kracht werd.

De pseudo-eindheffing hoge lonen werd in eerste instantie ingevoerd als een eenmalige maatregel met terugwerkende kracht. Veel werkgevers tekenden beroep aan tegen deze onverwachte heffing. De conclusie van de AG is nu gepubliceerd, waarin hij stelt dat de crisisheffing deels onrechtmatig is. De maatregel had volgens de AG niet met terugwerkende kracht ingevoerd mogen worden. Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad definitief uitspraak doet.

Grens van crisisheffing schuift verder op

In eerdere rechtszaken haalden protesterende werkgevers nog bakzeil. In alle gevallen oordeelde de rechter dat de regering de vrijheid had om de maatregel met terugwerkende kracht in te voeren. De conclusie van de AG sluit echter wel aan bij een uitspraak van Rechtbank Noord-Holland, waarover u al las in het nieuwsartikel ‘Vroege bonus valt niet onder crisisheffing’. Maar waar die rechtbank de grens nog legde bij 26 april 2012, toen de crisisheffing in het Begrotingsakkoord werd afgesproken, wil de AG de grens waarschijnlijk dus verder opschuiven, naar 25 mei 2012.
Parket bij de Hoge Raad, 18 juni 2015, ECLI (verkort): 947