Belastingfraude of echte bijscholing?

19 februari 2014 | Door redactie

De Belastingdienst en de Onderwijsinspectie doen onderzoek bij vervoersbedrijf Connexxion naar omstreden bijscholing van duizenden chauffeurs. Volgens de fiscus en de Onderwijsinspectie kregen de chauffeurs te weinig les, werden ze onvoldoende begeleid en hoefden ze vaak geen tentamens te maken terwijl voor de opleidingen wel afdrachtvermindering onderwijs werd toegepast.

Eerder heeft u in het bericht ‘Fraude met afdrachtvermindering onderwijs’ al kunnen lezen dat de Belastingdienst en de Onderwijsinspectie vermoeden dat werkgevers de afgelopen jaren op grote schaal afdrachtvermindering onderwijs hebben geclaimd voor opleidingen die niet voldeden aan de voorwaarden van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (WVA). Het omstreden belastingvoordeel van Connexxion zou meer dan € 10 miljoen bedragen.

Opleidingen voldeden niet aan eisen WVA

Bij het vervoersbedrijf trof de inspectie lege formulieren aan met afspraken en verbeterpunten in personeelsdossiers. De chauffeurs kregen te weinig lessen en kregen ook voldoendes voor modules zoals ‘Omgaan met klanten in lastige situaties’ als er tijdens proefritten geen lastige klanten waren ingestapt. Verder werd er afdrachtvermindering onderwijs toegepast voor cursussen zoals ‘Het nieuwe rijden’, ‘Toegankelijkheid’, ‘Levensreddend handelen’ of bijspijkerscursussen Engels, Nederlands en rekenen. Per chauffeur genoot Connexxion een bedrag van € 2.700 tot € 5.400 aan belastingvoordeel. De Belastingdienst is nu bezig met het verzamelen van bewijzen om aan te tonen dat de opleidingen niet aan de eisen van de WVA voldeden. Volgens Connexxion is de kwaliteit van de opleidingen en bijscholing voor chauffeurs wel voldoende.

Boete voor oneigenlijk gebruik afdrachtvermindering onderwijs

De Belastingdienst is al enige tijd streng aan het controleren of werkgevers de afgelopen jaren oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van de afdrachtvermindering onderwijs. Bij de controles kan de fiscus tot 2008 teruggaan. Is er sprake van oneigenlijk gebruik, dan riskeert de werkgever een verzuim- of vergrijpboete.