Besluit over grensarbeiders Nederland – België verlengd

Nederland en België sloten vanwege de coronacrisis een overeenkomst om dubbele belasting voor grensarbeiders te vermijden. Deze overeenkomst wordt steeds met een kalendermaand verlengd, tot een van beide landen de overeenkomst opzegt.

29 mei 2020 | Door redactie

De overeenkomst die Nederland en België op 30 april hebben gesloten over de fiscale gevolgen voor grensarbeiders die door de coronacrisis verplicht thuiswerken of thuis blijven zonder te kunnen werken, is verlengd tot en met 30 juni 2020. Dat zijn beide landen overeengekomen. De overeenkomst wordt steeds met een kalendermaand verlengd, tot een van beide landen de overeenkomst opzegt. 

Thuiswerkdagen behandelen als werklanddagen

De overeenkomst houdt in dat er voor thuiswerkdagen van grensarbeiders van uit mag worden gegaan dat ze zijn doorgebracht in het land waar de grensarbeider zou hebben gewerkt zonder de coronamaatregelen. Aan deze tegemoetkoming is een serie voorwaarden verbonden. Eerder sloten Nederland en Duitsland ook eenzelfde soort overeenkomst over grensarbeiders.

Overeenkomst geldt niet voor thuiszitdagen

Voor werknemers die gedwongen thuis zitten zonder te werken maar met behoud van salaris, was al eerder afgesproken dat de loondoorbetaling wordt belast in het land waar de werknemer onder normale omstandigheden zou hebben gewerkt. Deze afspraak voor werknemers met thuiszitdagen geldt voor Nederland, Duitsland en België.