Codes voor de aangifte loonheffingen in 2017

5 januari 2017 | Door redactie

Ook in 2017 moeten werkgevers in de loonaangifte een aantal bijzonderheden per werknemer specificeren. Een aantal codes die ze daarvoor gebruiken, zijn veranderd ten opzichte van 2016.

Elk jaar zijn er wijzigingen in de codes die werkgevers nodig hebben voor hun aangifte loonheffingen. De juiste codes voor 2017 zijn onlangs gepubliceerd. Met de codes beschrijven werkgevers bijvoorbeeld welk geslacht de werknemer heeft, van wat voor soort inkomensverhouding er sprake is en welke loonbelastingtabel ze toepassen.

Nieuwe code voor stakingsdagen

In de rubriek ‘Code incidentele inkomstenvermindering’ moeten werkgevers de nieuwe code S gaan gebruiken voor stakingsdagen. Deze code is bedoeld om te voorkomen dat werknemers die staken en daardoor minder loon betaald krijgen, ook een lager dagloon van een uitkering werknemersverzekeringen krijgen. Het maakt daarbij voor de code niet uit of het om een georganiseerde of een ‘wilde’ staking gaat en of er sprake is van een lidmaatschap van een vakbond of betaling uit de stakingskas.

Einde voor code 21

De wijzigingen voor 2017 komen onder meer door het vervangen van code 21 voor ‘Overige pensioenen, lijfrenten enz.’ door tien nieuwe codes, het schrappen van twee overbodige rubrieken en de voorbereiding voor de invoer van de loonkostenvoordelen (LKV’s) uit de Wet tegemoetkomingen loondomein (WTL)