Handboek Loonheffingen 2023 staat online

6 maart 2023 | Door redactie

De Belastingdienst heeft het Handboek Loonheffingen 2023 gepubliceerd. In het Handboek staat alle informatie over de loonheffingen voor 2023, zoals de tijdelijke extra verhoging van de vrije ruimte voor 2023.

Lees ook het nieuwsartikel Nieuwe pdf Handboek Loonheffingen 2023 online

Het Handboek Loonheffingen 2023 is het naslagwerk van de Belastingdienst over alles wat met aangifte loonheffingen te maken heeft. De fiscus heeft de wijzigingen uit de eerder gepubliceerde Nieuwsbrieven Loonheffingen 2023 in het Handboek verwerkt en informatie verduidelijkt, aangevuld en gewijzigd. Voorin in het Handboek staat een ‘versiebeheer’ met alle aanpassingen.

Extra verhoging vrije ruimte en herstel eerder toegepaste anoniementarief

De Belastingdienst vermeldt in het Handboek onder meer de tijdelijke extra verhoging van de vrije ruimte voor 2023. Ook bevat het Handboek de nieuwe meldingsregels van de keuze voor het apart toepassen van voortschrijdend cumulatief rekenen (VCR) als een eigenrisicodrager gebruikmaakt van een private uitvoerder. De fiscus voegde verder de informatie toe dat een werkgever een eerder toegepast anoniementarief mag corrigeren zodra hij alsnog alle gegevens van de werknemer ontvangt. Hierdoor is het anoniementarief dan niet meer van toepassing. Dit geldt alleen voor inhoudingen van hetzelfde kalenderjaar. Verder bevat het Handboek een nieuwe paragraaf waarin staat dat een werkgever de gerichte vrijstelling voor extraterritoriale kosten niet mag toepassen voor vluchtelingen.

Trefwoordenregister van Handboek Loonheffingen beschikbaar

Gebruikers die graag een papieren versie van het Handboek raadplegen, moeten het zelf printen. Een trefwoordenregister is dan erg handig, maar de Belastingdienst maakt dit al jaren niet meer. Daarom stelde Rendement zoals ieder jaar alsnog het complete Handboek Loonheffingen 2023 met register (tool) samen.