Kabinetsplannen voor halvering jonggehandicaptenkorting

28 februari 2022 | Door redactie

Dit voorjaar neemt het kabinet een definitief besluit over de jonggehandicaptenkorting. Het kabinet heeft het voornemen de heffingskorting bijna te halveren, tot € 415 in 2025. Daarover zijn Kamervragen gesteld.

Iedere werknemer die in loondienst werkt, heeft bij één werkgever recht op toepassing van de loonheffingskorting. Loonheffingskorting is de verzamelnaam voor alle kortingen op de loonbelasting/premie volksverzekeringen. Hieronder vallen de algemene heffingskorting, de arbeidskorting, de ouderenkorting, de alleenstaande-ouderenkorting en de jonggehandicaptenkorting. 

Verrekenen jonggehandicaptenkorting

De jonggehandicaptenkorting bedraagt in 2022 € 771 en geldt voor iedereen die: 

  • een Wajong-uitkering krijgt;
  • recht heeft op een Wajong-uitkering, maar deze uitkering niet krijgt omdat hij nog andere inkomsten heeft.

Deze heffingskorting is niet in de tabellen of in de rekenregels van de aangifte loonheffingen verwerkt. Een werkgever moet het tabelbedrag van de loonbelasting/premie volksverzekeringen zelf verminderen met de jonggehandicaptenkorting. Gebruikt hij de maandtabel, de vierwekentabel, de weektabel, de dagtabel of de kwartaaltabel? Dan is de korting 1/12, 1/13, 1/52, 1/260 respectievelijk 1/4 deel. Als een werkgever een Wajong-uitkering (door)betaalt, mag hij altijd de jonggehandicaptenkorting verrekenen. Hij heeft hiervoor geen verzoek tot verrekening nodig van de werknemer en verrekenen mag ook als de werknemer de loonheffingskorting niet bij deze werkgever laat toepassen. 

Korting omlaag als minimumloon omhoog gaat

Minister Schouten van Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen geeft in antwoord op Kamervragen aan dat de definitieve besluitvorming dit voorjaar is te verwachten. Het besluit over halvering van de jonggehandicaptenkorting hangt samen met het kabinetsvoornemen om het wettelijk minimumloon te verhogen. Die verhoging gaat doorwerken in de sociale minimumuitkeringen zodat die uitkeringen mee omhoog gaan. Dat is gunstig voor Wajongers, omdat de Wajong-uitkering ook omhoog gaat, schrijft minister Schouten.