Loonheffingen voortaan betalen met iDEAL

Werkgevers kunnen loonheffingen gaan betalen met iDEAL. Deze mogelijkheid is sinds kort beschikbaar voor alle softwareleveranciers. Een aantal softwareleveranciers hebben deze functie al ingebouwd in hun softwarepakket.

11 februari 2021 | Door redactie

De mogelijkheid om loonheffingen te betalen met iDEAL is sinds kort beschikbaar voor alle softwareleveranciers. Werkgevers kunnen bij hun softwareleverancier navragen of betaling met iDEAL mogelijk is met het softwarepakket dat zij gebruiken. Softwareontwikkelaars hebben de toepasbaarheid van iDEAL voor de betaling van loonheffingen eerder al getest. Deze pilot is eind 2020 afgerond. 
Er geldt wel een maximumbedrag dat een werkgever kan betalen met iDEAL. Dit bedraagt € 50.000. De banken hebben dit onderling afgesproken. De werkgever kan zijn dag- en paslimiet wijzigen via zijn bank, internetbankieren of de app. Maar ook hiervoor geldt een maximum van € 50.000. iDEAL is een betaalmethode waarmee de werkgever online direct met zijn eigen bank kan betalen. Het bedrag dat hij moet betalen en verdere betaalgegevens zijn al ingevuld. De werkgever hoeft de betaling alleen nog maar te bevestigen.

Kans op fouten met iDEAL-betaling is kleiner

De pilot voor betalingen van de loonheffingen met iDEAL werd gestart, nadat bleek dat betalingen van de omzetbelasting (BTW) via deze methode goed verliepen. Tot begin mei 2020 ontving de Belastingdienst op deze manier meer dan 15.000 iDEAL-betalingen. Deze betalingen verliepen snel, gemakkelijk en waren betrouwbaar. Ook bleek dat de kans op fouten kleiner was bij het invullen van bijvoorbeeld het betalingskenmerk en het te betalen bedrag. En dat voorkomt weer een naheffingsaanslag met betaalverzuimboete.