Nieuw systeem aangifte loonheffingen

14 november 2014 | Door redactie

Recent heeft de Belastingdienst de eerste Nieuwsbrief Loonheffingen over 2015 gepubliceerd. Eén van de onderwerpen hieruit is de introductie van Digipoort. Per 1 maart 2017 moet uw onderneming de loonheffingen ook via dit systeem gaan aangeven. Dit heeft gevolgen voor uw administratie.

Het Digipoortsysteem vervangt per 1 maart 2017 het BAPI-kanaal en het FOS-kanaal. Het BAPI-kanaal is geïntroduceerd met de invoering van Standard Business Reporting (SBR). U heeft nu voor de aangifte met het BAPI-kanaal een certificaat nodig: een PKIoverheid-certificaat. Als u dit certificaat al heeft voor het FOS-kanaal, hoeft u dit certificaat niet opnieuw aan te vragen. Het FOS-kanaal is een systeem dat uw onderneming kan gebruiken voor aangiften van meer dan 2 MB.

Digipoort is het SBR-systeem dat de overheid op dit moment al gebruikt voor de aangiftes van de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, BTW en intracommunautaire prestaties. In het bericht Per 1 juni alle aangiften BTW en ICP met SBR kon u al lezen dat u vanaf 1 juni 2014 al verplicht bent om voor de BTW-aangifte gebruik te maken van dit systeem.
De invoering van SBR - binnen de aangifte van de loonheffingen - zal stapsgewijs verlopen. De eerste stap is het afschaffen van het BAPI-kanaal en het FOS-kanaal. Per 1 maart 2017 moet u via Digipoort de volgende gegevens aanleveren:

  • loonheffingen;
  • jaarloonopgaaf;
  • eerstedagsmelding.

Voor maximaal tien inkomens aangifte doen

Wanneer krijgt u niet te maken met Digipoort? Als uw onderneming de loonheffingen aangeeft met het aangifteprogramma van de Belastingdienst, dan kunt u straks nog voor maximaal tien inkomens aangifte blijven doen via dit systeem. U moet zich dus wel verdiepen in Digipoort en SBR. Op de website van de Belastingdienst vindt u aanvullende informatie.