Rekenregels juli 2015 gepubliceerd

1 juni 2015 | Door redactie

Ieder jaar wijzigen de rekenregels loonheffingen als gevolg van veranderingen in het wettelijk minimumloon, sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen. Onlangs is bekendgemaakt welke regels u per juli 2015 moet toepassen. In deze halfjaarlijkse update zijn de aanpassingen in het wettelijk minimumloon verwerkt.

In het nieuwsartikel ‘Nieuwe rekenvoorschriften en herleidingsregels’ kon u lezen welke rekenvoorschriften uw administratiepakket in 2015 moet toepassen. Een aantal veranderingen hebben ertoe geleid dat de overheid onlangs een nieuwe set rekenregels publiceerde: de Rekenregels juli 2015 (pdf). Deze nieuwe regels gaan per 1 juli 2015 in. In deze halfjaarlijkse update verwerkt de overheid normaal gesproken de gevolgen van aanpassingen in het wettelijk minimumloon, sociale premies, belastingtarieven en heffingskortingen. Het gaat hierbij niet om een wijziging van de tarieven, maar om de gevolgen van regelingen die aanpassingen in de uitkeringsbedragen veroorzaken. Dit keer hebben de aanpassingen betrekking op de aanpassingen in het wettelijk minimumloon. In het nieuwsartikel ‘Per 1 juli 2015 is het minimumloon € 1.507,80’ kon u lezen dat het minimumloon per 1 juli verandert. U moet met ingang van deze dag aan werknemers van 23 jaar en ouder bij een fulltime dienstverband minstens € 1.507,80 per maand uitbetalen. In vergelijking met de maand januari is dit een toename van 0,4%.

Daglonen van de uitkeringen WAO/WIA, WW en ZW

De toename van het minimumloon heeft ook gevolgen voor de grondslagen van de uitkeringsbedragen van de uitkeringen WAO/WIA, WW en ZW. De daglonen van deze uitkeringen nemen per 1 juli – net als het minimumloon – ook met 0,4% toe. Het maximumdagloon bedraagt per 1 juli € 199,95. Op jaarbasis is dat € 52.186,95. Het maximumpremieloon voor de werknemersverzekeringen blijft ongewijzigd. Het maximumpremieloon bedraagt per 1 juli 2015 nog steeds € 199,90 per dag en op jaarbasis € 51.976,00. De rekenregels worden normaal gesproken automatisch door de leverancier in het salarispakket verwerkt.

Dringende vragen over de rekenregels?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de rekenregels, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!