Sinterklaasfeest op kantoor zonder naheffing

31 oktober 2016 | Door redactie

Hoor wie klopt daar kinderen? Hopelijk niet de Belastingdienst met een naheffing en boete omdat uw organisatie de regels voor de fiscale behandeling van een sinterklaasfeest op de werkvloer niet heeft nageleefd.

De regels voor een sinterklaasfeest zijn behoorlijk ingewikkeld. Voor de fiscale behandeling van de pepernoten, taaitaai en andere consumpties die de werkgever aan de werknemers, hun partners en hun kinderen uitdeelt, is de locatie van het feest doorslaggevend:

  • Vindt het feest op de werkplek of in een andere vestiging van uw organisatie plaats, dan geldt voor de consumpties een nihilwaardering. Dat geldt óók voor de consumpties van de partner en kinderen van de werknemer.
  • Vindt het feest op een externe locatie plaats, dan moet de waarde van de consumpties én de rest van het feest bij het loon van de werknemers geteld worden of aangewezen worden als eindheffingsloon en ondergebracht worden in de vrije ruimte (tool). Dat geldt ook voor andere kosten zoals het inhuren van een sinterklaas.

Cadeautjes zijn altijd belast

Cadeautjes en snoepgoed voor thuis zijn altijd belast loon. De werkgever moet de waarde ervan in het economisch verkeer óf bij het loon van de werknemer tellen en normaal belasten óf ten laste van de vrije ruimte laten komen. In de praktijk kiezen de meeste werkgevers voor de laatste optie, omdat ze het bedrijfsfeest niet (deels) op de loonstrook van de werknemer willen zetten.

Abonnees op het vakblad Salaris Rendement kunnen in het novembernummer, dat op 1 november 2016 op de mat valt, meer lezen over de behandeling van het sinterklaasfeest in de loonadministratie.