Stappenplan voor correctie WW-premie urenuitbreiding

22 december 2021 | Door redactie

Tot 1 januari 2023 kunnen werkgevers nog een lage WW-premie betalen over een tijdelijke urenuitbreiding van een vast contract. Hiervoor moeten zij mogelijk aangiften uit 2020 en 2021 corrigeren. De Belastingdienst heeft een stappenplan gepubliceerd waarin staat hoe dat moet.

Werkgevers betalen sinds 1 januari 2020 door de inwerkingtreding van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) een lage premie voor de Werkloosheidswet (WW) voor vaste contracten en een hoge WW-premie voor flexibele contracten. Maar door een standpuntwijziging van demissionair staatssecretaris Wiersma kunnen werkgevers tot in ieder geval 1 januari 2023 een vast contract tijdelijk uitbreiden zonder dat zij over deze urenuitbreiding de hoge WW-premie hoeven te betalen.
Werkgevers die vanaf 2020 enige tijd de hoge WW-premie toepasten voor een tijdelijke urenuitbreiding of een tweede contract, kunnen de hoge WW-premie mogelijk terugkrijgen. Zij moeten daarvoor de aangiften loonheffingen over 2020 en 2021 corrigeren. De Belastingdienst heeft een stappenplan gepubliceerd waarin staat hoe een werkgever dit moet doen.

Vast loon en loon urenuitbreiding: in één of twee inkomstenverhoudingen?

Uit het stappenplan blijkt dat het voor het corrigeren van de aangifte loonheffingen belangrijk is of de werkgever het loon en de hoge WW-premie van de tijdelijke urenuitbreiding in dezelfde inkomstenverhouding (IKV) heeft aangegeven als die van de bestaande arbeidsovereenkomst, of juist in een andere inkomstenverhouding.
Het gewijzigde standpunt geldt voor de aangiften loonheffingen die de werkgever deed over 2020, 2021 en doet in 2022. De fiscus informeert later over hoe werkgevers met tijdelijke urenuitbreidingen vanaf 2023 moet omgaan en wat voor invloed dat heeft op de WW-premie.

Geen gevolgen voor bestaande overeenkomsten met hoge WW-premie

Het gewijzigde standpunt heeft geen gevolgen als een werkgever voor de bestaande arbeidsovereenkomst al de hoge WW-premie betaalt of betaalde. En soms is de tijdelijke urenuitbreiding nog wel een aparte arbeidsovereenkomst en moet de werkgever daarover de hoge WW-premie (blijven) betalen. In die gevallen verandert er niets. Het gaat daarbij om de volgende situaties:

  • De werkzaamheden of arbeidsvoorwaarden voor de urenuitbreiding verschillen wezenlijk van die van de bestaande arbeidsovereenkomst.
  • De werkgever is met de werknemer voor de urenuitbreiding expliciet een aparte arbeidsovereenkomst overeengekomen.