Tweede Nieuwsbrief Loonheffingen 2020 gepubliceerd

Als een werkgever in 2019 zijn vrije ruimte van de werkkostenregeling overschreden heeft, moet hij daarvoor in het eerste aangiftetijdvak van 2020 aangifte doen. Dat staat in de 2e editie van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2020 die de Belastingdienst gepubliceerd heeft.

13 januari 2020 | Door redactie

In het Belastingplan 2020 – dat op Prinsjesdag gepresenteerd werd – staat dat werkgevers per 2020 langer de tijd krijgen voor de aangifte van de eindheffing van de werkkostenregeling (WKR). Tot nu toe was onduidelijk wat dit in de praktijk precies betekent: mag de aangifte over de eindheffing WKR van 2019 al een aangiftetijdvak later of geldt deze nieuwe regel pas voor de aangifte eindheffing WKR over 2020 die begin 2021 gedaan moet worden. In de 2e editie van de Nieuwsbrief Loonheffingen 2020 (pdf) biedt de Belastingdienst opheldering: de nieuwe regel geldt pas voor de aangifte over 2020. De eindheffing WKR over 2019 moet dus nog aangegeven worden in de aangifte loonheffingen van het 1e aangiftetijdvak van 2020.

Nog veel meer informatie

Naast de informatie over het aangiftetijdvak staan natuurlijk ook de tarieven, bedragen en percentages die gelden vanaf 1 januari 2020 in de nieuwsbrief. Ook worden de gevolgen van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (WNRA) op een rij gezet, komen de wijzigingen in de bijtelling voor elektrische auto’s van de zaak aan bod en zijn de 4 wijzigingen in de WKR niet vergeten die op Prinsjesdag werden aangekondigd.

WW-premie herzien met correctie

Naast de nieuwe onderwerpen heeft de Belastingdienst ook informatie toegevoegd bij onderwerpen die al in de 1e editie van de nieuwsbrief waren opgenomen. Zo is bij de informatie over de gedifferentieerde WW-premie in casus H toegevoegd dat in het aangifteprogramma van de Belastingdienst de lage premie alleen kan worden herzien naar de hoge premie door een correctiebericht te versturen.
De informatie uit de Nieuwsbrief Loonheffingen 2020 wordt opgenomen in het Handboek Loonheffingen 2020 dat begin dit jaar gepubliceerd wordt.