Verlegging heffingsmoment aandelenopties per 2022

21 september 2021 | Door redactie

Het kabinet wil het heffingsmoment op aandelenoptierechten bij start-ups verleggen naar het moment waarop de aandelen kunnen worden verhandeld. De wet waarin dit geregeld wordt, moet per 1 januari 2022 ingaan. Dat blijkt uit het pakket Belastingplan 2022 dat werd gepresenteerd op Prinsjesdag.

Lees ook het nieuwsartikel Stemming over wetvoorstel aandelenopties uitgesteld

Werkgevers met een start-up kunnen meestal nog geen hoge lonen betalen aan hun werknemers. Soms geven ze daarom rechten op aandelenopties uit. Het uitreiken van een aandelenoptierecht is een vorm van loon en op het moment dat een werknemer zijn aandelenoptierecht inruilt voor aandelen van de organisatie moet de werkgever loonheffingen inhouden en afdragen. Maar op dit moment hebben start-ups vaak op het heffingsmoment van uitoefening van de opties niet altijd voldoende geld in kas om de loonheffingen te betalen en dat kan leiden tot problemen.
Met de nieuwe wet wil het kabinet het heffingsmoment over de aandelenoptierechten verleggen van het moment van uitoefening van de opties, naar het moment waarop de uit die uitoefening verkregen aandelen kunnen worden verhandeld. De werkgever neemt op dat moment de waarde in het economische verkeer van de aandelen als loon in aanmerking. 

Regeling moet inzetten van aandelenoptierechten aantrekkelijker maken

Met de nieuwe regeling moet het aantrekkelijker worden om aandelenoptierechten als loon te verstrekken. Het kabinet verwacht dat met de nieuwe regeling het inzetten van aandelenoptierechten bij start-ups om personeel aan te trekken en te behouden vaker zal voorkomen. Ook moet de nieuwe regeling de concurrentiepositie van Nederland ten opzichte van onder meer de omringende landen verbeteren.
De nieuwe regeling introduceert ook een keuzerecht. Dat betekent dat als er voldoende geld in kas is, een werkgever ook mag kiezen voor toepassing van de huidige regeling. Dan wordt er dus geheven op het moment van uitoefening van de opties. 

Download de complete Miljoenennota 2022 (pdf) en het Belastingplan 2022 (pdf), zodat u snel de achtergrondinformatie bij de hand heeft.