Werkgever moet kritisch zijn bij inhuur bureau

22 maart 2017 | Door redactie

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft een bureau betrapt op het gebruik van nep-doelgroepverklaringen. Werkgevers die dit bureau ingeschakeld hadden, moeten daardoor toegepaste premiekorting terugbetalen en krijgen mogelijk een boete.

Organisaties die zakendoen met bureaus die controleren of zij recht hebben op premiekortingen, blijven zelf verantwoordelijk voor de juistheid van de gegevens die zij aanleveren bij de aangifte loonheffingen. De Belastingdienst benadrukt deze verantwoordelijkheid nadat de FIOD op dinsdag 22 maart doorzoekingen deed in diverse panden van een zogenoemde facilitator: een bureau dat voor organisaties uitzoekt of zij mogelijk recht hebben op premiekortingen (tool).

Doelgroepverklaringen werden vervalst

Deze facilitator vroeg namens zijn opdrachtgevers ten onrechte afgedragen premies werknemersverzekeringen terug. Dat deed hij door te doen alsof de werkgever vergeten was om de premiekorting voor een oudere of arbeidsgehandicapte werknemer toe te passen en met vervalste doelgroepverklaringen als bewijs de ‘te veel betaalde premie’ terug te vragen. In ruil voor zijn diensten kreeg de facilitator een percentage van de teruggaaf.

Werkgevers is zelf verantwoordelijk

De Belastingdienst heeft een speciaal team dat zich richt op de activiteiten van facilitators en doet nog meer onderzoek naar een aantal bureaus die deze diensten aanbieden. Daarnaast gaat de Belastingdienst aanvullend onderzoek doen bij de organisaties die mogelijk – rechtstreeks of via een facilitator – ten onrechte premiekortingen hebben teruggevraagd.
De Belastingdienst zal alle premies die ten onrechte zijn teruggevraagd, terugvorderen van de betreffende organisaties. Daarnaast kunnen deze organisaties mogelijk een boete op de mat verwachten.