Zzp'er kan ook subsidie praktijkleren krijgen

25 november 2013 | Door redactie

Ook zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) kunnen in aanmerking komen voor de subsidieregeling praktijkleren als ze een erkend leerbedrijf zijn. Veel zzp’ers vinden het echter lastig om leer-werkbanen te bieden. Meestal willen ze namelijk geen werkgeversrisico’s aangaan en daarvan is bij een leer-werkbaan al snel sprake.

Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft onlangs gereageerd op het bericht dat veel mbo-stageplekken onbenut blijven omdat kleine bedrijven en zzp’ers nauwelijks stages aanbieden. Hierover heeft u eerder kunnen lezen in het bericht ‘Kleinbedrijf heeft nog wel plek voor stagiairs’. Ook zzp’ers kunnen officieel leerbedrijf worden. Het kenniscentrum binnen hun sector bepaalt aan welke eisen de zzp’er moet voldoen om de erkenning te krijgen. Dat veel zzp’ers huiverig zijn om leer-werkbanen aan te bieden, heeft ermee te maken dat er hierbij al gauw sprake is van loon, persoonlijke arbeid en een gezagsverhouding. De zzp’er moet zich dan houden aan alle regels die gelden voor werkgevers, terwijl hij er meestal bewust voor heeft gekozen om geen personeel aan te nemen.

Leerbedrijf krijgt ook subsidie praktijkleren

Een oplossing kan zijn om met meerdere zzp’ers gezamenlijk een leer-werkbaan aan te bieden. De zzp’ers zijn dan ook samen verantwoordelijk voor de begeleiding van de mbo-student. Zzp’ers die officieel leerbedrijf zijn, kunnen vanaf 1 januari 2014 ook voor de subsidieregeling praktijkleren in aanmerking komen. Dat is nieuw, want zzp’ers konden de afdrachtvermindering onderwijs niet toepassen.