Snel aan de slag met bijzondere situaties in de aangifte loonheffingen

De regels van de aangifte loonheffingen zijn tamelijk complex, maar in de meeste gevallen doet het salarispakket het zware werk. Voor bepaalde groepen werknemers en voor bepaalde speciale situaties gelden afwijkende regels in de loonaangifte. In deze toolbox staan alle uitzonderlijke omstandigheden voor de aangifte loonheffingen op een rijtje.
De basisregels van de aangifte loonheffingen vindt u in de toolbox Verwerk de aangifte loonheffingen in zes stappen.

  • 1

    Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

    Snel aan de slag met bijzondere situaties in de aangifte loonheffingen

    Voor sommige werknemers en omstandigheden gelden bijzondere regels

    Weet u hoe u het loon van studenten, AOW'ers, gemoedsbewaarde werknemers, meewerkende kinderen, grensarbeiders of de directeur-grootaandeelhouder in de aangifte loonheffingen verwerkt? Voor deze - en andere - groepen werknemers gelden afwijkende regels in de loonaangifte. Daarnaast zijn er speciale vormen van loon die een bijzondere behandeling vereisen. In deze toolbox passeren talloze bijzondere werknemers en bijzondere vormen van loon de revue.

  • 2

    De basis van de aangifte loonheffingen

    Verwerk de aangifte loonheffingen in zes stappen

    Toolbox Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 01-08-2024

    Werkgevers moeten over loon van de werknemers loonheffingen berekenen en die via de aangifte loonheffingen aangeven en afdragen. Slaat uw organisatie daarbij de plank mis, dan hangen uw onderneming naheffingen en boetes boven het hoofd. Het loont dus de moeite om u in de bijzonderheden van de aangifte loonheffingen te verdiepen. Deze toolbox zet ze op een rijtje en loodst u zonder kleerscheuren door het proces van de loonaangifte heen.


    Handboek Loonheffingen 2024 met register

    Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 24-10-2024

    De pdf van Handboek Loonheffingen 2024, uitgave april, bevat de regels voor de loonheffingen in 2024. En een register!


  • 3

    Bijzondere groepen werknemers in de loonheffingen

    Minder loonheffingen door de studenten- en scholierenregeling

    Verdiepingsartikel Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 02-09-2024

    Het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)’ krijgt u waarschijnlijk vaak alleen na de eindexamens of in de zomerperiode weer eens onder ogen. Dat is niet zo regelmatig dat u alle bijzonderheden over deze speciale regeling voor scholieren en studenten helder op uw netvlies heeft. Wanneer kunt u dit formulier ook alweer gebruiken en wat betekent dit voor de verloning?


    De verwerking voor de loonheffingen van (ex-)stagiairs

    Verdiepingsartikel Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 30-06-2023

    Als uw onderneming stageplaatsen aanbiedt, moet u even opletten. Bij stagiairs moet u namelijk de betreffende arbeidsrelatie juist kwalificeren voor de loonheffingen en zorgen dat u de beloning fiscaal correct verwerkt. En als de stagiair na de stageperiode bij uw onderneming in dienst komt, brengt dat ook de nodige aandachtspunten met zich mee!


    Salarisadministratie en werken na AOW

    Verdiepingsartikel Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 10-05-2024

    Tegenwoordig is het niet ongebruikelijk dat werknemers ook na het bereiken van de AOW-leeftijd (deels) aan het werk blijven. Of ze dat nu doen uit financiële noodzaak of om gewoon lekker bezig te blijven, als uw onderneming ermee akkoord gaat dat ze na het bereiken van de AOW-leeftijd doorwerken, heeft dat bepaalde gevolgen voor de manier waarop u ze in de salaris­administratie moet behandelen.


    Gegevensverwerking van gemoedsbezwaarden in de loonheffingen

    Verdiepingsartikel Loonadministratie Publicatiedatum: 27-06-2024

    Werknemers kunnen gemoedsbezwaard zijn. Dat wil zeggen dat zij door een levensovertuiging bezwaar hebben tegen elke vorm van verzekeren, inclusief volksverzekeringen en werknemersverzekeringen. Deze zogenoemde gemoedsbezwaarden kunnen dan een ontheffing krijgen. Het is belangrijk dat u dit goed verwerkt in de salarisadministratie.


    Grensarbeiders in de aangifte loonheffingen

    Verdiepingsartikel Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 30-05-2024

    Als Nederlandse onderneming heeft u mogelijk werknemers in dienst die in de grensstreek met Nederland wonen – België of Duitsland – en in Nederland voor u werken. Als deze werknemers (ook) thuiswerken en zich de dagelijkse (grensoverschrijdende) reis besparen, zijn er diverse zaken waar u mee rekening moet houden. Zoals gevolgen voor de belastingheffing en de socialezekerheidssituatie.


    Juiste behandeling van WSW-werknemer in loonaangifte

    Nieuws Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 29-05-2024

    Als een werkgever een werknemer volgens de Wet sociale werkvoorziening (WSW) in dienst heeft, zijn er verschillende aandachtspunten voor de loonheffingen. Forum Salaris – een online platform van de Belastingdienst – zette deze onlangs op een rij.


    Wat houdt de regeling voor meewerkende kinderen in?

    Vraag & Antwoord Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 08-08-2024

    Welke voorwaarden gelden er als wij de vereenvoudigde regeling voor meewerkende kinderen willen toepassen?


    Zo berekent u het gebruikelijk loon voor de dga

    Toolbox Gebruikelijk loon Publicatiedatum: 05-04-2023

    Voor zijn werk in de eigen bv moet een directeur-grootaandeelhouder (dga) een salaris in de loonaangifte opnemen dat ‘gebruikelijk’ is voor zijn werkzaamheden. Er zijn verschillende manieren om dit gebruikelijk loon te bepalen. Het hoogste van die manieren, met een jaarlijks vastgesteld minimumbedrag, geldt als het gebruikelijk loon. In deze toolbox vindt u wat deze manieren van vaststellen zijn, en met welke aandachtspunten u rekening moet houden. Ook leest u welke uitzonderingen er gelden, en in welke gevallen het gebruikelijk loon onder het minimumbedrag mag worden vastgesteld.


    Bijzondere arbeidsrelaties correct behandelen

    Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 19-01-2023

    Er zijn talloze arbeidsrelaties waarvoor in de loonaangifte afwijkende regels of tabellen gelden. In deze checklist vindt u er 23.


  • 4

    Bijzondere vormen van loon in de loonheffingen

    Opname van betaald ouderschapsverlof in de aangifte loonheffingen

    Verdiepingsartikel Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 02-06-2024

    Per 2 augustus 2022 kunnen werknemers voor een deel van het ouderschapsverlof waarop zij recht hebben een uitkering van UWV krijgen. Een mooie regeling uiteraard, maar voor u brengt de praktijk ervan de nodige aandachtspunten met zich mee. Hoe verwerkt u deze WAZO-uitkering voor de werknemer bijvoorbeeld in de aangifte loonheffingen?


    WAZO-uitkeringen in de aangifte loonheffingen

    Verdiepingsartikel Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 01-02-2022

    Hoewel de geboorte van een kind van een (partner van de) werknemer een privéaangelegenheid is, krijgt u er ook mee te maken. De Wet arbeid en zorg (WAZO) kent veel regelingen om de zorg voor een kind (financieel) te ondersteunen. Aan u de schone taak om de uitwerking van die regels op de juiste manier te verwerken in de salarisadministratie.


    De regels van het vakantiegeld voor werknemers

    Verdiepingsartikel Beloning Publicatiedatum: 28-03-2024

    De werknemers van uw onderneming hebben recht op een minimum aan vakantiebijslag, op grond van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). Rond de vakantiebijslag heeft u met diverse aandachtspunten te maken, zoals bij de berekening, uitbetaling en verwerking ervan in de loonadministratie.


    Aandachtspunten als werknemers willen verlofsparen

    Verdiepingsartikel Vakantiedagen Publicatiedatum: 28-03-2023

    Uw onderneming kan werknemers de mogelijkheid bieden om voor (extra) betaald verlof te sparen. Dit verlof kunnen ze bijvoorbeeld gebruiken om vaker vakantie te nemen of om eerder met pensioen te gaan. Een saldo aan zulk opgespaard extra verlof hoeft u tot een bepaalde hoogte niet in de loonheffingen te betrekken. Let goed op dat u sparen en opname juist verwerkt!


    Aanspraken in de administratie verwerken

    Verdiepingsartikel Loonadministratie Publicatiedatum: 05-02-2024

    Aanspraken zijn fiscaal gezien ingewikkelde materie. Als u ze in de loonadministratie moet verwerken, moet u daarom goed opletten. Soms moet u er loonheffingen over inhouden en afdragen, terwijl andere aanspraken juist weer onbelast zijn. Ook de regels voor hoe u moet omgaan met uitkeringen die volgen op aanspraken, kunnen per situatie verschillen. Het is uw verantwoordelijkheid dat dit goed gaat.


    Vergoeding voor schade aan of ­verlies van persoonlijke zaken

    Verdiepingsartikel Loonadministratie Publicatiedatum: 06-08-2024

    Het kan iedere werknemer overkomen: hij is aan het werk en blijft haken achter iets scherps in de fabriekshal waardoor er een grote winkelhaak verschijnt in zijn T-shirt. De werkgever kan in zo’n geval een vergoeding voor schade aan een persoonlijke zaak uitkeren, die onbelast blijft. Zo’n schadevergoeding behoort niet tot het loon.


    Aandelen en opties verwerken voor de loonheffingen

    Verdiepingsartikel Beloning Publicatiedatum: 01-03-2023

    Ter extra motivatie van werknemers kan de werkgever besluiten om hun aandelen in de onderneming of opties daarop te verstrekken. Deze vorm van belonen in natura zou werknemers moeten stimuleren omdat aandelen(opties) immers lucratiever zijn als uw onderneming beter presteert.Ook bij startende ondernemingen die werknemers nog geen riant salaris kunnen betalen, is dit loon in natura een aantrekkelijk alternatief. Aan u de taak om dit loon op het juiste moment tegen de juiste waarde in de loonheffingen te betrekken.


    De fooienregeling correct toepassen in uw onderneming

    Tool Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 27-06-2024

    Deze checklist bevat de fiscale regels voor fooien, inclusief de manier waarop uw onderneming fooi soms in de loonheffingen moet verwerken.


  • 5

    Bijzondere administratieve omstandigheden in de loonheffingen

    Afhandeling van loonzaken met betrekking op een eerder tijdvak

    Verdiepingsartikel Loonadministratie Publicatiedatum: 25-11-2019

    Soms krijgt u te maken met betalingen aan werknemers die bij een eerder tijdvak horen, bijvoorbeeld een loonsverhoging met terugwerkende kracht. U mag voor dit loon onder voorwaarden afwijken van de hoofdregel dat u het moet verwerken op het daadwerkelijke genietingsmoment. U mag het namelijk alsnog toerekenen aan het tijdvak waarin het eigenlijk genoten had moeten zijn. Hoe doet u dat precies?


    Hoe werkt de heffingskorting bij twee aparte beloningen?

    Vraag & Antwoord Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 01-04-2022

    Als een werknemer twee verschillende taken en beloningen heeft, hoe moeten onze organisatie dan de heffingskorting toepassen?


    Hoe verloon ik een 53e loonweek via de vierwekentabel?

    Vraag & Antwoord Aangifte loonheffingen Publicatiedatum: 03-06-2020

    In 2020 vielen de weken zo dat er 53 loonweken in het kalenderjaar zaten. Hoe werkt de verloning via de vierwekentabel in dat geval?


    Moeten we over een nabetaling werkgeverspremies betalen?

    Vraag & Antwoord Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 30-05-2024

    Wij doen een nabetaling aan een ex-werknemer. Moeten we premies werknemersverzekeringen betalen?