Bescherming vijandige overnames op komst

28 april 2017 | Door redactie

De Tweede Kamer gaat waarschijnlijk een wettelijke regeling in het leven roepen om Nederlandse organisaties te beschermen tegen vijandige overnames. De huidige beschermconstructies zijn vaak niet voldoende.

Overnames zijn geen uitzondering meer. Grote multinationals zoals Unilever, PostNL en AkzoNobel staan op de verlanglijst van grote internationale bedrijven die op overnamejacht zijn. Zulke organisaties kunnen vaak een bod doen dat bijna niet te weigeren is (denk aan € 97 per aandeel en een totaal van € 27 miljard) waardoor een overname snel te realiseren is, ook als dat tegen de zin van de bestuurder is.

Wettelijke bedenktermijn en een stem voor werknemers

Verschillende politieke partijen voelen er voor om een wettelijke bedenktermijn in te voeren die organisaties de tijd geeft om aandeelhouders ervan te overtuigen dat een overname geen goed idee is. Andere opties zouden kunnen zijn dat ook werknemers wettelijk een stem krijgen in een potentiële overname en eventueel ook de overheid zelf als het om echt belangrijke overnames gaat.

Wettelijke bescherming hulpmiddel voor OR

Een vijandige overname waarbij een grote zak met geld op tafel gelegd wordt, is ook door de OR ­– ondanks diverse bepalingen in de Wet op de ondernemingsraden (WOR) – niet tegen te houden. Extra wettelijke bescherming geeft de OR mogelijk meer middelen om zo’n overname te blokkeren. OR Rendement houdt u op de hoogte over de ontwikkelingen op dit vlak.