Forse kritiek op wetsvoorstel heffing hoge bv-schuld

1 april 2019 | Door redactie

De extra heffing voor directeuren-grootaandeelhouders (dga's) met een hoge schuld bij hun eigen bv krijgt al sinds de aankondiging bakken met kritiek. En het conceptwetsvoorstel heeft de gemoederen niet echt tot bedaren gebracht. Een korte samenvatting van de reacties op de internetconsultatie: begrip dat het kabinet op dit gebied actie onderneemt, maar dit voorstel gaat véél te ver.

Dga’s die de Prinsjesdag-stukken zaten te lezen verslikten zich vorig jaar in hun koffie. Het kabinet toverde plots een maatregel tegen ‘excessieve’ schulden bij de eigen bv uit de hoge hoed. Schulden bij de eigen bv boven de € 500.000 worden vanaf 2022 aangemerkt als inkomen uit aanmerkelijk belang en dus belast in box 2 van de inkomstenbelasting. Dat geldt voor schulden van de dga én de partner. Leningen die zijn gebruikt om een eigen woning te kopen zijn wel uitgezonderd van de heffing.

Actie kabinet tegen uitstel van belastingheffing

Het kabinet wil met de maatregel wat doen aan het effect dat dga’s soms ‘langdurig belastingheffing kunnen uitstellen’. In plaats van het vermogen uit de bv uit te keren als dividend, waardoor het belast is, leent de dga het geld. De rente op deze leningen is wel als winst belast in de vennootschapsbelasting (VPB), maar de lening blijft buiten box 2.
Verder voert de fiscus vaak ellenlange discussies met aanmerkelijkbelanghouders over de vraag of de lening wel echt een zakelijke lening (tool) is, en geen verkapte winstuitdeling. In dat laatste geval moet er namelijk afgerekend worden in de inkomstenbelasting.

Reacties: wetsvoorstel schiet doel voorbij

De kritiek op het wetsvoorstel is al sinds de aankondiging niet van de lucht. Ondernemersorganisaties staan op hun achterste benen en fiscalisten nemen de complexiteit van de maatregel op de korrel.
Het conceptwetsvoorstel dat staatssecretaris Snel van Financiën heeft opgesteld heeft de zorgen niet bepaald weggenomen, zo blijkt uit de reacties op de internetconsultatie, die vandaag sluit. Er is wel begrip voor het aanpakken van de al te hoge leningen. Maar het voorstel ‘schiet haar doel voorbij’ en is een regeling ‘die een mug probeert te doden met een kanon’. Het Register Belastingadviseurs vindt bijvoorbeeld dat de in de ogen van het kabinet ‘excessieve leningen’ al prima bestreden kunnen worden met de huidige wet- en regelgeving.

‘Uitzondering voor zakelijke leningen’

Eén van de bezwaren in de reacties is dat het wetsvoorstel alle leningen op een hoop gooit. Oók schulden op basis van zakelijke voorwaarden. Ofwel: leningen die een onafhankelijke derde op die voorwaarden ook had verstrekt. De vraag is dan waarom zulke leningen ‘excessief’ zouden zijn, aldus de reacties. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs zou daarom graag een uitzondering zien voor zakelijke leningen.
Ook vragen sommige inzenders of bestaande gevallen niet helemaal kunnen worden ontzien. Dga’s kunnen na 2022 in de situatie komen dat ze direct belasting moeten gaan betalen in box 2, maar dat geld niet vrij kunnen maken omdat het bijvoorbeeld in vastgoed zit.