Voorstel heffing hoge bv-schuld komt pas in maart 2020

16 december 2019 | Door redactie

Het wetsvoorstel waarmee het kabinet hoge schulden van directeuren-grootaandeelhouders (dga's) wil aanpakken laat langer op zich wachten. Volgens de nieuwe planning van het ministerie van Financiën komen dga’s pas in maart te weten hoe de maatregelen er precies uit komen te zien.

Het kabinet heeft de hoge schulden van dga’s op de korrel, omdat zij volgens Financiën zo de belastingheffing veel te lang kunnen uitstellen. Als de Belastingdienst kan aantonen dat het geen schulden zijn maar ‘gewoon’ uitdelingen aan de dga, zijn die uitdelingen belast. Maar de fiscus heeft vaak de grootste moeite om dat hard te maken.

Te hoge lening valt in box 2 inkomstenbelasting

Daarom stelt het kabinet een simpel grensbedrag voor. Komt de schuld van de dga en de partner samen boven de € 500.000 uit, dan is het een ‘excessieve lening’. Het bedrag boven die drempel is dan direct belast als inkomen uit aanmerkelijk belang, in box 2 van de inkomstenbelasting (infographic).
Het kabinet heeft de plannen in een wetsvoorstel gegoten en daar is begin dit jaar al een internetconsultatie over gehouden, waarbij er flinke kritiek kwam op het voorstel. Destijds was de planning om in de zomer van 2019 een wetsvoorstel in te dienen bij de Tweede Kamer. Afgelopen Prinsjesdag werd duidelijk dat het voorstel ‘in het vierde kwartaal van 2019’ zou komen. Maar dat kwartaal loopt inmiddels ook al aardig op zijn eind. Nu is de verwachte datum verplaatst naar maart 2020, zo blijkt uit de planning van het ministerie van Financiën (pdf). Fiscaal up to Date meldt dat het voorstel nu nog bij de Raad van State ligt, en dat diens advies in januari wordt verwacht.

Inkomen dga ook aan bod in onderzoek belastingstelsel

De maatregelen zouden per 1 januari 2022 in werking moeten treden. Volgens het wetsvoorstel zou de fiscus dan voor het eerst op 31 december 2022 peilen hoe hoog de schuld van de dga is.
De planningsbrief geeft een aardig overzicht van de fiscale plannen die op de rol staan voor 2020. Naast het wetsvoorstel over excessieve leningen wordt in maart ook het onderzoek verwacht naar de ‘bouwstenen’ voor een toekomstig belastingstelsel. Het kabinet heeft eerder al aangekondigd dat er daarbij ook nadrukkelijk wordt gekeken naar het belasten van inkomens van dga’s.