Aangenaam kennismaken met de OR

15 april 2022 | Door redactie

Hoe zichtbaarder de ondernemingsraad (OR) is, hoe groter de betrokkenheid van de achterban. Die zichtbaarheid kan de OR op verschillende manieren realiseren. Een goed begin is echter het halve werk. Organiseer daarom een goede kennismaking!

Als vertegenwoordiging van de werknemers in de organisatie is de OR de overlegpartner van de bestuurder. Dat vraagt om de nodige voorbereiding en tijd. Aandacht voor de zichtbaarheid van de OR bij de achterban, schiet er dan al snel bij in. De OR is dan misschien druk in de weer, maar de achterban heeft geen idee waar de OR zich voor inzet en waarom. Dat is een gemiste kans. Ook hier geldt het bekende spreekwoord: een goed begin is het halve werk. Treden er nieuwe werknemers in dienst bij de organisatie, dan kan ook de OR even kennis komen maken. Dat is een manier om de zichtbaarheid van de OR te vergroten (tool).

Kennismakingsdag ook gelegenheid voor presentatie OR

Zeker grotere organisaties organiseren vaak een kennismakingsdag voor nieuwe werknemers. Ze krijgen dan een introductie in hoe de bedrijfsonderdelen en locaties in de organisatie georganiseerd zijn. Zo’n dag is ook voor de OR een prima gelegenheid om de OR te presenteren. Er is maar één kans voor een eerste indruk. Het is dus zaak dat de OR een vlot en begrijpelijk verhaal houdt. Ook een korte quiz of een andere activerende werkvorm kan een goede manier zijn om de boodschap van de OR over te brengen.

Kennismaking OR op kleine schaal

Heeft de organisatie niet zo’n speciale introductiedag, dan kan de OR zoiets ook, eventueel op kleinere schaal, op eigen gelegenheid organiseren. De OR kan dan de laatste paar in dienst getreden werknemers kort vertellen over de OR en ook meteen eventuele vragen beantwoorden. Ook heeft de OR zo de kans om de nieuwe werknemers te vragen wat hun eerste indruk is van de organisatie en wat ze opvalt. Het belangrijkste doel van de kennismaking is dat ook nieuwe werknemers weten dat de organisatie een OR heeft, wie de leden zijn en hoe ze de OR kunnen bereiken. Ook HR kan nieuwe werknemers hierop attenderen en de contactgegevens opnemen in het arbeidsvoorwaardenreglement of het personeelshandboek.

Bijlagen bij dit bericht