Van het werkgeluk van de achterban een OR-speerpunt maken

In de week van het werkgeluk doet de OR er goed aan om het thema werkgeluk ook eens op de agenda van de OR-vergadering te zetten. Gelukkige werknemers presteren namelijk beter en dat is ook goed voor de organisatie.

26 september 2018 | Door redactie

Veel werkenden brengen flink wat uurtjes door op de werkvloer. Als zij zich prettig voelen tijdens het werk, functioneren ze beter en verzuimen ze minder. Dat komt ook de organisatie ten goede. Een OR doet er daarom goed aan om zich te richten op de betekenis van werk, ontwikkeling en het plezier dat werknemers hebben op de werkvloer en bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. De Week van het werkgeluk, die maandag 24 september van start ging en vrijdag 28 september eindigt, is daar een mooie aanleiding voor.

Achterban aan het denken zetten over werkgeluk

De OR kan starten door werknemers anoniem een onderzoek in te laten vullen. Dat onderzoek kan zich richten op hoe gelukkig werknemers zijn met hun baan, of zij voldoende waardering krijgen en of zij mogelijkheden zien om door te groeien. De achterban wordt aan het denken gezet door op deze manier aandacht te besteden aan werkgeluk. Dat kan leiden tot inzichten over wensen wat betreft werk en een werknemer kan die vervolgens weer met zijn leidinggevende bespreken. Ook kan de OR denken aan ludieke acties, bijvoorbeeld door werknemers foto’s te laten ophangen van zaken waar zij op het werk gelukkig van worden. Zo leren werknemers elkaar ook nog eens beter kennen.

Waardering voor werknemers

Werkgeluk is voor sommige organisaties zo belangrijk dat zij een Chief Happiness Officer hebben aangesteld. Deze werknemer richt zich naast reguliere personeelszaken ook op het werkgeluk van werknemers. Het regelen van een bedrijfsuitje (tool) dat leuk is voor alle werknemers kan in het takenpakket van de Chief Happiness Officer vallen. Ook persoonlijke aandacht voor bijzondere gebeurtenissen – denk aan een geboorte, overlijden in de familiekring of het behalen van een diploma – kan een taak zijn. Daarnaast is het tonen van waardering voor de werkzaamheden van de werknemer vaak een belangrijke rol in deze functie.