OR mag niet naar Ondernemingskamer

18 april 2012 | Door redactie

Het voorstel van PvdA en SP om ondernemingsraden gebruik te laten maken van het enquêterecht is van de baan. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wilde het enquêterecht op enkele punten aanpassen. De Tweede Kamer ondersteunde de minister bij dit voorstel, maar het amendement om ondernemingsraden ook de mogelijkheid te geven om een onderzoek in te stellen naar het organisatiebeleid redde het niet.

Aandeelhouders en vakbonden kunnen bij de Ondernemingskamer aankloppen om een onderzoek in te stellen als er twijfel is over het beleid van hun organisatie. Deze mogelijkheid wordt geregeld door het enquêterecht. PvdA en SP vonden dat deze mogelijkheid er ook voor de ondernemingsraad moest komen. Minister Opstelten is echter van mening dat ondernemingsraden al voldoende invloed hebben via de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Een Kamermeerderheid was het met de minister eens.

Stap bij wanbeleid naar de vakbond

Met het voorstel van minister Opstelten krijgen aandeelhouders minder snel toegang tot de Ondernemingskamer. Beleggers kunnen alleen procederen als zij een minimaal belang van 1% of € 20 miljoen hebben in de organisatie. Is er volgens uw OR sprake van wanbeleid binnen de organisatie, dan zult u dit met de vakbond moeten opnemen. De vakbond kan de Ondernemingskamer verzoeken om een onderzoek in te stellen.