OR speelt rol bij keuze overnemende partij

7 september 2011 | Door redactie

Als uw organisatie afstevent op een faillissement, is het fijn als er een overnamekandidaat is die heil ziet in een doorstart. Dat voorkomt dat werknemers hun baan verliezen. Vanuit uw OR kunt u ervoor zorgen dat werknemers niet op straat komen te staan. Ga op zoek naar een overnamekandidaat die garanties biedt voor het personeel en het voortbestaan van de organisatie.

In het advies aan de bestuurder kan de OR de voorkeur voor een overnamekandidaat uitspreken. Bij uw keuze moet u erop toezien dat de werknemers in aanmerking komen om te blijven werken voor de organisatie die de uwe overneemt. Een onderneming die uw organisatie wil overnemen, maar een onderdeel ervan naar een lagelonenland wil verplaatsen, valt natuurlijk al snel af. Worden de huidige werknemers toch ontslagen, dan moet u er in samenwerking met de vakbond alles aan doen om een goed doortimmerd sociaal plan voor de werknemers te realiseren.

Stel een sociaal plan op

In zo’n plan moet de bestuurder alle maatregelen opnemen die hij zal treffen om de sociale gevolgen – van bijvoorbeeld het faillissement, de reorganisatie of de overname – op te vangen. Daarbij kunt u denken aan het bieden van re-integratiehulp of een extra opleiding aan de werknemer om zijn arbeidsmarktpositie te versterken. In OR Rendement 2011-09 leest u op pagina 26 meer over het sociaal plan. Deze editie valt op 20 september op uw deurmat.