De medezeggenschap van docenten, studenten, leerlingen en ouders in het onderwijs wordt versterkt dankzij het wetsvoorstel Versterking Bestuurskracht van minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).
De Eerste Kamer stemde op 14 juni in met het wetsvoorstel Versterking Bestuurskracht. Daarmee krijgen medezeggenschapsraden (MR’en), docenten, studenten, leerlingen en ouders meer medezeggenschapsrechten. Zo krijgen MR’en alle redelijkerwijs noodzakelijke kosten voor hun taken vergoed en krijgen betrokken medezeggenschapsorganen meer inspraak op de benoeming en het ontslag van bestuurders. Ook komen er strengere voorschriften voor meldregelingen rondom wanbeleid.
De belangrijkste wijzigingen die voortkomen uit het wetsvoorstel zijn:
Volgens het wetsvoorstel (pdf) benoeming van bestuurders zal gaan gebeuren op basis van vooraf openbaar gemaakte benoemingsprofielen (zoals dat al geldt voor benoemingen van leden van raden van toezicht). Verder krijgen medezeggenschapsorganen een adviserende rol bij de vaststelling van die profielen en bij benoeming en ontslag van bestuurders. Ook introduceert het voorstel onder meer een meldplicht voor de interne toezichthouder bij een redelijk vermoeden van wanbeheer.