Uitspraak Hoge Raad: OR heeft adviesrecht bij doorstart

7 juni 2017 | Door redactie

Ondernemingsraden hebben voortaan ook adviesrecht bij de doorstart van een organisatie. Dat blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad in een zaak rond de failliete drogisterijketen DA.

Dankzij de recente uitspraak van Nederlands hoogste rechter moet een bestuurder in de toekomst advies (tools) vragen aan de OR bij een doorstart na faillissement. De uitspraak gaat in tegen een eerdere uitspraak van de Ondernemingskamer (OK) over drogisterijketen DA. De OK bepaalde destijds dat het advies van de OR er niet meer toe deed bij de doorstart, omdat DA er toch al te slecht voor stond. Die uitspraak was opvallend, omdat de inhoud lijnrecht in ging tegen het even daarvoor opgestelde stroomschema bij faillissementen (pdf) van de Sociaal-Economische Raad. Dit schema is opgesteld op verzoek van minister Asscher van SZW.

Uitspraak van de Hoge Raad is ‘historisch’

Drogisterijketen DA werd eind 2015 failliet verklaard en maakte enkele uren na de bekendmaking een doorstart als Nederlandse Drogisterij Service. De curator lichtte de OR pas in over de doorstart toen de koopoverkomst al was getekend. Dat was te laat, blijkt nu uit de uitspraak van de Hoge Raad, die de zaak terug verwijst naar de Ondernemingskamer voor verdere behandeling. Vakbonden FNV en CNV, die de zaak aanspanden namens de medezeggenschap van de failliete organisatie, spreken van een historische uitspraak. Dankzij deze uitspraak behouden werknemers namelijk via de OR hun stem bij een dreigende doorstart na faillissement, een situatie waarbij hun banen mogelijk op het spel staan.
Hoge Raad, 2 juni 2017, ECLI (verkort): 982