KPN vraagt OR XS4All om advies over opheffing

Hoewel de OR van XS4All een businessplan heeft om XS4All te behouden als zelfstandige dochter van KPN, heeft KPN er toch voor gekozen om XS4All volledig samen te voegen met KPN. Het merk XS4All houdt dan op te bestaan en daarmee ook de OR van XS4All.

7 juni 2019 | Door redactie

Onlangs stapte de OR van XS4All naar de rechter omdat de OR niet om advies was gevraagd over de opheffing van XS4All. Daarop besloot KPN terug te komen op de voorgenomen plannen en eerst samen met de OR de mogelijke toekomstscenario’s te bekijken. Hoewel de OR samen met experts van Stratix tot een businessplan kwam voor behoud van XS4All én bijbehorende banen, ontving de OR een adviesaanvraag van KPN voor de integratie van XS4All met KPN. Stratix is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in communicatie-infrastructuren en diensten.

Baanbehoud XS4All ingewisseld voor behoud van werkgelegenheid

KPN wil voor integratie van de merken de XS4All-afdelingen commercie, techniek & operatie, klantcontact en HR samenvoegen met die afdelingen binnen KPN. Het gaat om 150 vaste werknemers en 100 werknemers met een flexibel contract. De eerdere belofte van KPN dat alle werknemers hun baan zouden behouden, is nu gewijzigd in ‘maximaal behoud van werkgelegenheid’. Dat betekent dat er voor het overgrote deel van de werknemers een functie beschikbaar is binnen KPN. Voor de overige werknemers zal KPN zich tot het uiterste inspannen om hen naar ander werk te helpen, binnen of buiten KPN. De integratie van de afdelingen zou per 1 augustus moeten beginnen. De naam XS4All verdwijnt uiteindelijk in de loop van 2020.

OR XS4All wordt opgeheven na integratie met KPN

De OR zal zich de komende weken buigen over een officieel OR-advies (tool). De OR hoopt voor het einde van de zomer een advies uit te kunnen brengen. Of dat nog vóór 1 augustus lukt, is de vraag. De OR uit echter nu al twijfels over het succes van de integratie als werknemers gedwongen moeten overstappen. Ook kan de OR na de integratie de belangen van de werknemers van XS4All niet langer behartigen omdat de OR zal worden opgeheven. De aankondiging van KPN begin dit jaar om XS4All op te heffen en voor te zetten onder de eigen naam, leidde tot een storm van kritiek onder gebruikers, een petitie met ruim 53.000 handtekeningen en plannen van oud-werknemers om XS4All zelfstandig door te starten.