OR en bestuur Soweco in januari voor de rechter

De ondernemingsraad (OR) en het bestuur van Soweco staan op 8 januari voor de rechter. Aanleiding is het voornemen van het dagelijks bestuur om te stoppen met de sociale werkvoorziening. De OR is het daar niet mee eens en stapte naar de rechter. Ook gaat het ministerie SZW binnenkort in gesprek met het bestuur.

25 november 2019 | Door redactie

In mei dit jaar maakten de zes deelnemende gemeenten (Almelo, Hellendoorn, Wierden, Rijssen-Holten, Tubbergen en Twenterand) bekend om na vijftig jaar te willen stoppen met het Twentse sociaal werkbedrijf Soweco. Volgens de OR handelde het bestuur hiermee in strijd met de Wet op de ondernemingsraden (WOR), omdat de OR geen inspraak heeft gehad bij deze beslissing. De OR wil zijn adviesrecht (artikel 25, lid 1c WOR) nu via de kantonrechter afdwingen.

SP-Kamerlid Van Dijk stelde Kamervragen over opheffing Soweco

Dit najaar kreeg de OR steun van ondernemersorganisatie VNO-NCW en de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Van Dijk stelde Kamervragen over het voortbestaan van Soweco en drong er bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) op aan om met het bestuur in gesprek te gaan. Afgelopen vrijdag reageerde staatssecretaris Van Ark van SZW op de Kamervragen van Van Dijk over de ‘Ontmanteling van sw-bedrijf Soweco’.

Staatssecretaris Van Ark (SZW) gaat met Soweco-bestuur in gesprek

Van Dijk vroeg de staatssecretaris onder andere wat zij ervan vindt dat de OR niet betrokken is geweest bij de besluitvorming en pas na een definitief besluit om input wordt gevraagd. In haar reactie schrijft Van Ark dat de gemeenteraden van de zes gemeenten zich nog moeten uitspreken over het voornemen van de betreffende colleges. De OR krijgt een formele positie in de besluitvorming als de organisatie-inrichting wordt besproken. Ook kondigde zij in haar reactie aan dat het ministerie op 5 december met de betrokken gemeenten in gesprek gaat.