OR Soweco krijgt steun van VNO-NCW én Tweede Kamer

Na 50 jaar wil het dagelijks bestuur van Soweco stoppen met het Twentse sociaal werkbedrijf. De ondenemingsraad (OR) verzet zich tegen dit besluit en stapt naar de kantonrechter. Ook de Tweede Kamer en VNO-NCW maken zich sterk voor het voortbestaan van het sociale werkbedrijf.

7 oktober 2019 | Door redactie

In mei dit jaar besloten de zes deelnemende gemeenten (Almelo, Hellendoorn, Wierden, Rijssen-Holten, Tubbergen en Twenterand) te stoppen met het sociale werkbedrijf Soweco in Almelo. Doordat het Rijk de subsidies op sociale werkplaatsen fors verlaagt, zag het bestuur geen toekomst meer voor de organisatie. De betrokken gemeenten denken dat het goedkoper is om de ruim 2.000 werknemers, onder wie veel mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zelf aan het werk te helpen dan via het samenwerkingsverband Soweco. Het bestuur had de OR niet betrokken bij dit besluit. Daarom stapt de OR nu naar de rechter.

Bestuur handelde in strijd met WOR

Volgens de OR van Soweco handelde het bestuur met dit besluit in strijd met de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Op grond van artikel 25 WOR heeft de OR namelijk adviesrecht als de bestuurder de bedrijfsactiviteiten wil beëindigen. De OR krijgt hierbij onder andere steun van ondernemingsorganisatie VNO-NCW. In een brief aan de zes gemeenten en aan de Tweede Kamer benadrukt VNO-NCW het belang van een goed functionerend sociaal werkbedrijf. Soweco heeft een lange historie en is financieel sterk. Volgens VNO-NCW levert Soweco een belangrijke bijdrage aan de arbeidsmarktpositie voor mensen met een indicatie voor een sociale werkplaats.

Staatssecretaris gaat met bestuur aan tafel voor behoud Soweco

Ook de Tweede Kamer maakt zich hard voor het voortbestaan van Soweco. Eind september diende SP-Kamerlid Van Dijk een motie in om hierover met het bestuur van Soweco in gesprek te gaan. Die  werd afgelopen dinsdag aangenomen. De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid nu opdracht gegeven om met het bestuur aan tafel te gaan en aan te dringen op het behoud van Soweco. Volgens de staatssecretaris zijn de gemeenten zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van de Participatiewet, maar dat doet hier niets aan af. De regering moet zich inzetten voor het behoud van sociale werkbedrijven, benadrukt Van Dijk.