OR van L1 verliest kort geding: directeur mag blijven

Directeur Peter Elbers van de Limburgse omroep L1 mag blijven. Dat heeft de rechter besloten in een kort geding dat de ondernemingsraad (OR) had aangespannen. De OR wilde dat de raad van commissarissen (RvC) zijn benoeming terugdraaide, omdat de RvC dit besluit zonder advies van de OR had genomen.

12 oktober 2020 | Door redactie

De ondernemingsraad vond dat de RvC bij de aanstelling van Peter Elbers het adviesrecht van de OR had geschonden. De OR heeft adviesrecht bij de benoeming van een bestuurder (artikel 30, lid 1 WOR). De RvC diende weliswaar bij de OR een adviesaanvraag in over de voorgenomen benoeming, maar de OR wilde wachten met zijn advies tot het mediationtraject met oud-directeur Bert Lemmens was afgerond. De RvC wilde daar niet op wachten en benoemde Elbers zonder advies van de OR. De OR stapte naar de rechter en eiste dat de RvC de benoeming terugdraaide.

OR gaat alsnog advies uitbrengen over benoeming directeur

De rechter stelde de RvC in het gelijk. Het bemiddelingstraject duurt langer dan verwacht en als de RvC moet wachten op de uitkomst hiervan, zou de regionale omroep voor onbepaalde tijd zonder directeur blijven. Zeker in de coronatijd is dat niet wenselijk. De rechter oordeelde dat de OR voldoende tijd had gehad om een advies uit te brengen. De OR is teleurgesteld in de uitspraak, maar gaat niet in hoger beroep. De OR gaat morgen alsnog advies uitbrengen over de benoeming van Elbers en afwachten hoe de RvC daarop reageert.

OR verzocht commissarissen om op te stappen

Het is al maanden onrustig bij de regionale omroep. Nadat de RvC in juli twee bestuurders op straat had gezet, zegden de werknemers hun vertrouwen in de RvC op en verzocht de OR de commissarissen om op te stappen. Ook lopen er nog twee onderzoeken van het Commissariaat van de Media bij L1. De nieuwe directeur Elbers en commissaris Mirjam Depondt hebben namelijk beiden een politieke functie naast hun bestuurdersfunctie. Het commissariaat onderzoekt of dit in strijd is met de Mediawet. Elbers heeft al gezegd dat hij zijn functie als VVD-raadslid van Horst aan de Maas zal neerleggen.