OR van Miss Etam en vakbond stappen naar de rechter

19 oktober 2020 | Door redactie

De ondernemingsraad van Miss Etam en vakbond AVV zijn naar de Ondernemingskamer gestapt. Ze eisen dat de nieuwe eigenaar van de modeketen, Martijn Rozenboom, het sluiten van winkels en de webshop terugdraait.

Martijn Rozenboom is sinds september eigenaar van winkelketen Miss Etam. Hij kocht de Nederlandse tak van het Belgische moederconcern FNG, dat een maand eerder failliet ging. Ondanks zijn beloften over een mooie toekomst, besloot Rozenboom diverse winkels te sluiten, haalde hij de webshop uit de lucht en verkocht hij twee andere ketens (Expresso en Claudia Sträter) van het concern meteen door. Volgens de ondernemingsraad (OR) nam hij deze besluiten zonder de OR om advies te vragen, terwijl hij dit wel verplicht is (artikel 25 van de Wet op de ondernemingsraden).

OR eist via Ondernemingskamer adviesrecht op bij strategische besluiten

Hierop stapten de OR en vakbond AVV naar de Ondernemingskamer (OK). Volgens de OR duidt niets erop dat Rozenboom de oorspronkelijke bedrijfsplannen uitvoert die de continuïteit en groei van Miss Etam garanderen. Ze eisen dat Rozenboom zijn besluiten voor de sluiting van de winkels en webshop terugdraait en dat hij de OR om advies vraagt bij voorgenomen strategische besluiten. De OK zal de zaak aanstaande donderdag met spoed behandelen.

Relatie tussen OR en nieuwe eigenaar stond al op scherp

De OR kan bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam in beroep gaan tegen een kennelijk onredelijk besluit van de bestuurder. Als de OR naar de OK stapt, kan dit de relatie met de bestuurder (verder) onder druk zetten. De relatie tussen de OR en de nieuwe eigenaar stond al op scherp, omdat de ongeveer 600 werknemers van Miss Etam vorige maand geen salaris hadden ontvangen. Toen de OR en vakbond AVV dreigden om faillissement voor Miss Etam aan te vragen betaalde Rozenboom de werknemers alsnog uit.

Update 22 oktober 2020

Op woensdag 21 oktober, een dag voor de zitting, besloten de werknemers, de OR en vakbond AVV om hun rechtszaak tegen de nieuwe eigenaar in te trekken. De reden is dat Rozenboom de eis om de OR te erkennen heeft ingewilligd. Het erkennen van de OR was één van de redenen waarom zij een zaak tegen de eigenaar hadden aangespannen. Vakbond AVV verwacht dat de OR nu meer en sneller resultaten kan boeken bij de strategische besluitvorming dan bij een rechtszaak. Een juridische procedure is namelijk vaak een langdurig traject en de uitkomst is onzeker.