Als uw bestuurder vertrekt, heeft uw OR inspraak bij de benoeming van zijn opvolger. Het kiezen van de nieuwe bestuurder is een belangrijke activiteit. Hij wordt immers voor de komende jaren uw gesprekspartner. Zorg er dus voor dat uw OR al in een vroeg stadium wordt betrokken bij de selectie en benoeming van de nieuwe kandidaat.
Dit verdiepingsartikel wordt u aangeboden door Rendement Online
Uw OR heeft adviesrecht bij de benoeming of het ontslag van een bestuurder. Dit staat in artikel 30 WOR. In de WOR staat niet op welk moment de ondernemer uw OR hierbij moet betrekken. Zolang hij uw OR om advies vraagt voordat hij een nieuwe bestuurder benoemt, houdt hij zich keurig aan de wet.
Voor uw OR is het alleen niet prettig als uw bestuurder u er pas op het allerlaatste moment bij betrekt. In dat geval zijn er al veel keuzes gemaakt en blijft uw invloed beperkt. Uw OR moet daarom zo snel mogelijk met de ondernemer of de toezichthouders (raad van commissarissen of raad van toezicht) afspraken maken over de betrokkenheid van uw raad bij de werving en selectie.
De invloed van uw OR begint al bij de keuze voor het recruitmentbureau en de te verstrekken opdracht. Een bureau met aantoonbare ervaring in deze werving-en-selectieprocedures heeft natuurlijk de voorkeur boven een willekeurig bureau uit het netwerk van de ondernemer. Bij de opdracht voor de werving en selectie is een duidelijk profiel voor de nieuwe bestuurder nodig.
Daar kunt u als OR prima een voorzet voor doen.
Daar kunt u als OR prima een voorzet voor doen. Bedenk wat uw organisatie de komende jaren volgens u nodig heeft. Met welke kansen en bedreigingen kan uw organisatie te maken krijgen en over welke kwaliteiten moet de nieuwe bestuurder beschikken om van deze uitdagingen een succes te maken?
De competenties vormen samen het profiel van de nieuwe bestuurder zoals uw OR die graag ziet en is een goede basis voor het definitieve profiel.
Ook kan uw OR bij het opstellen van het profiel met de ondernemer overleggen over de vereisten voor de benoeming van de nieuwe bestuurder. Denk aan:
Ook dit zijn belangrijke vereisten die in de wervingsinformatie voor de functie moeten komen te staan.
Spreek bij de start van het selectieproces met de ondernemer af dat uw OR betrokken is bij de selectie van potentiële kanshebbers. Dat u alle brieven mag lezen om u een beeld te vormen van de kandidaten en dat een afvaardiging van uw OR – zonder last of ruggespraak – deelneemt aan de bijeenkomsten van de werving-en-selectiecommissie.
Bij de selectie van de kandidaten dient het opgestelde profiel als leidraad om te bepalen of een kandidaat benoembaar is. Ook de samenhang met de competenties, teamrollen en profielen van andere bestuurs- of managementteamleden telt mee. Uit de kandidaten worden vaak twee potentiële kanshebbers gekozen, die vervolgens deelnemen aan het assessment- of drijfverenonderzoek. De uitkomsten daarvan bepalen of de procedure met de betreffende kandidaat wordt voortgezet.
Het adviesrecht van uw OR bij de benoeming en het ontslag van een bestuurder staat in artikel 30 van de Wet op de ondernemingsraden (WOR). Wat betekent dit artikel in de praktijk?
Het is gebruikelijk dat (een delegatie van) de OR een kennismakingsgesprek heeft met de beoogde kandidaten. Vaak is dít pas de fase waarin de ondernemer de OR betrekt bij de benoeming van hun nieuwe bestuurder. De OR die nu pas een rol gaat spelen heeft dan echter veel kansen gemist.
In het gesprek met de beoogde bestuurder kunt u nagaan of de kandidaat aan het profiel van uw OR voldoet en welke ervaring hij heeft met de medezeggenschap. Om een goede indruk van de kandidaat te krijgen, kunt u hem bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:
Uw OR bespreekt de uitkomsten van de gesprekken en bepaalt zijn keuze voor de bestuurder. Stuur deze keuze – voorzien van een goede motivatie – naar de ondernemer. Hij neemt het definitieve besluit. Daarbij moet hij uw OR-advies in overweging nemen, maar hij is niet verplicht uw advies op te volgen.
Kiest de ondernemer een andere kandidaat dan uw OR adviseert, dan kunt u daar verder niets tegen inbrengen. U heeft geen beroepsmogelijkheid bij de kantonrechter of Ondernemingskamer.
In grote bedrijven moet minimaal 30% van de top en subtop uit vrouwen bestaan. Uw OR kan daaraan bijdragen. U moet immers een gelijke behandeling van mannen en vrouwen bevorderen (artikel 28, lid 3 WOR) en dankzij artikel 30 WOR heeft uw OR inspraak bij de benoeming van de bedrijfstop.
Het kabinet wil met een verplicht vrouwenquotum meer diversiteit in de top van het bedrijfsleven realiseren. Dit staat in het wetsvoorstel ‘Modernisering NV-recht en evenwichtiger man/vrouw verhouding’. Het quotum is tijdelijk. Na vijf jaar wordt gekeken wat het effect ervan is.