Hoeveel kan ik afschrijven op mijn bedrijfspand?

10 juni 2020

Ik zit voor de afschrijving van mijn bedrijfspand al onder de 100% (tot 2019 50%). Moet ik nu de waarde terugrekenen naar 100% van de WOZ-waarde?

Sinds 1 januari 2019 kunt u op een gebouw in eigen gebruik binnen de VPB alleen nog afschrijven zolang de boekwaarde hoger is dan 100% van de WOZ-waarde (bodemwaarde). Als u met de afschrijving onder de bodemwaarde komt, stopt per direct de afschrijving op uw bedrijfspand.

Niet opwaarderen op balans

Net als in het oude systeem (met afschrijving tot 50% van de WOZ-waarde) hoeft u ook onder het nieuwe systeem niet ineens terug te rekenen als u onder de bodemwaarde uitkomt. Dit wil zeggen dat u het bedrijfspand niet hoeft op te waarderen op de balans en dus geen winst hoeft te nemen. Komt de boekwaarde van het pand weer boven de bodemwaarde uit, dan mag u in dat jaar opnieuw afschrijven. Let er daarbij wel op dat u verloren afschrijvingen niet mag inhalen!

Overgangsrecht

Door de wetswijziging per 1 januari 2019 wordt de bodemwaarde voor gebouwen in eigen gebruik veel hoger. Hierdoor kan het zijn dat u ineens niet meer mag afschrijven op uw pand. Wel geldt er nog overgangsrecht. Heeft uw bv het pand vóór 1 januari 2019 in gebruik genomen, en is er op dat pand nog geen 3 jaar afgeschreven? Dan mag u alsnog 3 jaar volgens de oude regels op het pand afschrijven.