Eenmanszaken krijgen eind volgend jaar een nieuw BTW-nummer

20 december 2018 | Door redactie

De staatssecretaris van Financiën heeft aangegeven dat eenmanszaken volgend jaar een extra BTW-nummer zonder burgerservicenummer (BSN) erin krijgen. Hiermee lost hij het privacyprobleem rondom dit nummer op.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaf in juli van dit jaar aan dat de Belastingdienst de privacywet overtreedt omdat hij het BSN gebruikt in het BTW-nummer van ondernemers die  een eenmanszaak hebben. De AP gaf de fiscus tot 1 januari 2019 de tijd om te stoppen met het gebruik van dit nummer. Eind augustus kwam er een reactie maar hierin werd slechts een mogelijk alternatief systeem geopperd, de conversieservice. Snel gaf toen ook aan dat het niet zou gaan lukken om een nieuwe nummersystematiek voor 1 januari 2019 in werking te laten treden. De inning van BTW zou namelijk in gevaar komen als op korte termijn een verandering van het systeem zou moeten plaatsvinden Begin december bevestigde hij dit wederom. Maar er komt nu dus wel een tussenoplossing.

Nummer gebruiken op facturen en website

Eenmanszaken krijgen eind volgend jaar een nieuw BTW-nummer zonder BSN, dat zij moeten gebruiken voor hun facturen en hun website. Hiermee wordt het risico rond identiteitsfraude verminderd en de privacy versterkt. De eenmanszaken zullen hun eigen administratie en praktijk daar ook per 1 januari 2020 op moeten aanpassen. Ook leveranciers van administratieve software zullen er dan voor moeten zorgen dat hun producten met het nieuwe nummer kunnen werken. Er komt per 1 januari 2020 tevens een verbod op het gebruik van het BTW-nummer met BSN.