Ook salarisadministrateur kan niet om AVG heen

29 augustus 2018 | Door redactie

De invoering van de AVG is volgens 89% van de salarisadministrateurs dit jaar veruit het belangrijkste onderwerp op hun vakgebied. Dat blijkt uit het Trendonderzoek Salarisprofessionals 2018 van het NIRPA.

Het Nederlands Instituut Register Payroll Accounting (NIRPA) onderzocht dit voorjaar voor het derde jaar op rij hoe het er in het vakgebied van de payrollprofessional aan toegaat. Daaruit bleek onder meer dat de positie van de salarisadministrateur bij de invoering van wetten zoals de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) steeds belangrijker wordt. Waar het de AVG betreft zeker: de salarisprofessional werkt immers met stapels privacygevoelige informatie, waar hij efficiënt en zorgvuldig mee om moet gaan.

Onvoldoende geïnformeerd over AVG

Ondanks het duidelijke belang van de AVG was de informatievoorziening over de wet volgens het onderzoek lang niet in alle organisaties onder controle. Ruim drie op de tien salarisprofessionals die deelnamen aan het Trendonderzoek salarisprofessionals 2018 gaven aan onvoldoende geïnformeerd te zijn over de wet en de gevolgen voor de salarisadministratie. Daarnaast gaf 30% van de salarisprofessionals aan geen register van verwerkingsactiviteiten te hebben, ook al vond het onderzoek rond de invoeringsdatum van de wet plaats en is een verwerkingsregister in veel gevallen verplicht.

Verwerkingsovereenkomsten beter geregeld

De aanwezigheid van verwerkingsovereenkomsten (tool) en een procedure bij datalekken (tool) zijn in de meeste organisaties beter geregeld. Deze verplichtingen bestonden (in andere vorm)ook  al vóór de komst van de AVG. Van de ondervraagde salarisprofessionals gaf 10% aan dat dit niet geregeld is. Daarnaast kon 16% er voor de eigen organisatie geen antwoord op geven.

Bijlagen bij dit bericht

AVG: een introductie
E-learning | VideoCollege 14 minuten