Vette boete blijft uit bij niet onmiddellijk voldoen aan de AVG

15 maart 2018 | Door redactie

Sinds het besef bij organisaties is doorgedrongen dat de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) op 25 mei toch écht van toepassing is, gonst het van de geruchten over het boetebeleid van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Minister Dekker van Rechtsbescherming heeft inmiddels toegezegd dat de AP zich de eerste maanden na de invoering vooral zal toeleggen op voorlichting.

Op schending van de verplichtingen uit de huidige Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) staat een maximale boete van € 820.000 per overtreding. Hoe anders wordt dat onder de AVG. De toezichthouder mag straks fors hogere boetes (tool) opleggen, namelijk tot € 20 miljoen of 4% van de jaaromzet van een organisatie die in overtreding is. Onlangs werd bekendgemaakt dat de AP daarbij meer slagkracht krijgt. Voor veel organisaties, die toch al in verwarring zijn over wat de AVG nu exact behelst, zijn deze bedragen een schrikbeeld. Tijdens een debat in de Tweede Kamer gaven meerdere Kamerleden aan het niet eerlijk te vinden als veelal kleinere organisaties onmiddellijk beboet worden, terwijl er nog zoveel onduidelijkheid heerst over de AVG-regels (e-learning).

Harde toezeggingen over boetebeleid AVG niet mogelijk

Minister Dekker gaf de Tweede Kamer daarop te kennen dat de AP hem heeft verzekerd de nadruk zeker de eerste maanden te leggen op het informeren van organisaties en ‘niet op het beboeten van de korfbalvereniging als de welwillendheid er is om aan de regels te voldoen’. Omdat de AP als toezichthouder onafhankelijk is, kon de VVD-bewindsman echter geen harde toezeggingen doen over het boetebeleid vanaf 25 mei.

Voortgang

Voorbereiding
Raad van State
Tweede Kamer
Eerste Kamer
Bekendmaking

Bijlagen bij dit bericht

AVG: Rechten van betrokkenen en wat u daaraan moet doen
E-learning | VideoCollege 11 minuten