Moeten we een verwerkersovereenkomst afsluiten met een deurwaarder?

22 juli 2019

Als een deurwaarder gegevens bij onze organisatie opvraagt en wij verstrekken die, moeten we dan een verwerkersovereenkomst met hem afsluiten?

Als een gerechtsdeurwaarder of invorderingsambtenaar informatie bij uw organisatie opvraagt ten behoeve van een loonbeslag, mag u daarbij de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de privacy van de werknemer niet uit het oog verliezen! Dat wil echter niet zeggen dat u geen gegevens hoeft te verstrekken. De deurwaarder of invorderingsambtenaar vraagt de gegevens namelijk op basis van een wettelijke bepaling. Dat betekent dat uw organisatie verplicht is om de informatie te verstrekken.

Verwerking is verantwoordelijkheid deurwaarder of invorderingsambtenaar

Een verwerkersovereenkomst sluiten – zoals de AVG in veel gevallen voorschrijft – is in dit geval niet nodig. De deurwaarder of invorderingsambtenaar verwerkt namelijk geen gegevens ten behoeve van of in opdracht van uw organisatie, maar voor zijn eigen opdracht: het leggen van het loonbeslag. U hoeft dus niet met hem in een overeenkomst vast te leggen wat hij met die gegevens gaat doen, hoe hij ze beveiligt en wie er allemaal toegang tot zullen hebben: dat is zijn eigen verantwoordelijkheid. 

Alleen noodzakelijke gegevens verstrekken

Toch heeft uw organisatie ook een verantwoordelijkheid: u mag namelijk niet méér gegevens verstrekken dan volgens de wet nodig is voor het loonbeslag. Let dus goed op of de deurwaarder of invorderingsambtenaar niet om gegevens vraagt die hij niet nodig heeft of waar hij niet om mag vragen. Uw organisatie mag die namelijk niet verstrekken.
Bovendien is het raadzaam om de beslagvrije voet van de werknemer te controleren. Dit is het bedrag dat u aan de werknemer blijft uitbetalen zolang het loonbeslag loopt. De rest is voor de deurwaarder of invorderingsambtenaar.Meer informatie over privacymanagement vindt u in de toolbox Privacymanagement: de controle en optimalisatie in 8 stappen.

Meer informatie over de administratieve en financiële afhandeling van loonbeslag vindt u in de toolbox Zo regelt u een loonbeslag zonder hoofdbrekens.