Aftrekbare gift voor ANBI soms wel belast

16 maart 2015 | Door redactie

Op basis van het onlangs gepresenteerde giftenbesluit kunnen donateurs onder voorwaarden een periodieke gift aftrekken, ook al is de organisatie officieel geen algemeen nut beogende instelling (ANBI) meer. Deze gift is voor de ex-ANBI dan echter wel belast.

Donateurs die een periodieke gift doen aan een ANBI mogen deze in aftrek brengen in hun aangifte inkomstenbelasting. Het kan echter voorkomen dat de organisatie eigenlijk geen ANBI meer is op het moment dat de periodieke gift is gedaan. Als de organisatie op het moment van de gift nog wel als ANBI is opgenomen in het ANBI-register van de Belastingdienst, blijft de gift toch aftrekbaar voor de donateur. Dit blijkt uit het giftenbesluit, waarin staatssecretaris Wiebes van Financiën een aantal voorwaarden rondom de periodieke gift heeft versoepeld. Voor de organisatie zelf is die periodieke gift dan echter wel belast voor de schenkbelasting. 

ANBI-register is leidend

Volgens Wiebes moeten donateurs kunnen vertrouwen op de juistheid van het ANBI-register. Daarom kunnen zij als het ANBI-register achterloopt op de werkelijkheid alsnog hun periodieke gift in aftrek brengen. De ex-ANBI profiteert niet van deze versoepeling. Zij heeft immers al de beschikking ontvangen die de ANBI-status beëindigt. De periodieke gift die zij daarna ontvangt, is daarom belast voor de schenkbelasting, ongeacht wat in het ANBI-register staat.