Bestuurder ANBI moet zich inschrijven bij KvK

22 juli 2013 | Door redactie

Als bestuurder van een algemeen nut beogende instelling (ANBI) bent u vanaf 1 januari 2014 verplicht om u, net als uw medebestuurders, in te schrijven in het handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Dit heeft staatssecretaris Weekers van Financiën onlangs bekendgemaakt.

Naast het openbaar maken van de namen van de bestuurders in het handelsregister, is uw organisatie ook verplicht om de namen van bestuursleden te publiceren in het online ANBI-register dat vanaf 2014 van kracht wordt. In het bericht ‘Realisatie ANBI-register vordert gestaag’ op Bestuur Rendement kon u eerder al lezen dat ook de bestuurssamenstelling in het online ANBI-register moet worden gepubliceerd.

Alleen ontheffing als publicatieplicht aantoonbaar gevaar oplevert

Voor bestuurders van kerken wordt een uitzondering gemaakt. Kerkgenootschappen hoeven niet aan de publicatieplicht voor bestuursleden te voldoen. Verder kunnen alleen bestuurders van vermogensfondsen ontheffing van de publicatieplicht aanvragen als de publicatieplicht aantoonbaar gevaar oplevert voor de bestuurders of hun familieleden. Alle andere bestuurders van ANBI moeten gewoon aan de publicatieplicht voldoen.