Crowdfunding en fiscus nog niet goed samen

De Belastingdienst gaat de fiscale gevolgen van crowdfunding nader onderzoeken nu deze vorm van financiering steeds gebruikelijker wordt. Momenteel roept crowdfunding nog te veel fiscale vragen op bij gebruikers, mogelijk ook bij u.

1 juli 2015 | Door redactie

Crowdfunding is een interessant alternatief voor financiering als u bot vangt bij de bank. Via een crowdfundingplatform kunt u de massa in schakelen en aan een grote groep individuen een stukje financiering vragen om zo tot uw streefbedrag te komen. U kunt soms echter te maken krijgen met BTW. Dit is het geval als het om de verkoop van een product gaat. De investeerder krijgt dan als tegenpresentatie een product dat u heeft ontwikkeld. In dat geval gaat het om een normale verkoop van een product en moet u BTW afdragen over de financiering. Bij crowdfunding in de vorm van een lening krijgt u niet te maken met BTW. 

Onderzoek of nieuw beleid nodig is

Momenteel onderzoekt de fiscus of er nieuw beleid nodig is voor crowdfundingplatforms en hun ANBI-status. Duidelijkheid hierover zal alleen maar ten goede komen van de sector en voorkomen dat investeerders afhaken vanwege mogelijke grote fiscale gevolgen.