Geen publicatieplicht voor kleine ANBI

13 juni 2013 | Door redactie

In het online ANBI-register moet een uitzondering worden gemaakt voor wat betreft de publicatieplicht voor kleine en buitenlandse algemeen nut beogende instellingen (ANBI). Dat schrijft de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) in een brief aan staatssecretaris Weekers van Financiën.

Eerder werd al bekend dat bestuurders van een ANBI vanaf 1 januari 2014 wettelijk verplicht zijn om specifieke gegevens over hun organisatie te publiceren in het online ANBI-register. Dit register moet (potentiële) donateurs beter informeren over onder meer de doelstellingen en financiën van een ANBI. Daarover las u al eerder in het bericht ‘Nieuw ANBI-register in de maak’ op Bestuur Rendement.

Bestuurder kleine ANBI moeten privételefoonnummer publiceren

Eén van de eisen van het ANBI-register is dat er verplicht een naam, adres en contactgegevens van de organisatie op internet moet worden gepubliceerd. In haar brief uit de NOB haar bezwaar over de nadelige gevolgen voor de verplichte vermelding van het telefoonnummer voor bestuurders van een kleine ANBI. Deze bestuurders zouden namelijk door deze eis hun privételefoonnummer op internet moeten publiceren.

Jaarstukken 2013 mogelijk later in ANBI-register

Daarnaast wijst de Orde de staatssecretaris erop dat ANBI's onmogelijk aan de eis kunnen voldoen dat per 1 januari 2014 de jaarrekening over het jaar 2013 in het register staat. Deze jaarrekening zal namelijk pas in de loop van 2014 worden gepubliceerd. Het advies is dan ook dat er in de fiscale maatregelen een redelijke termijn wordt opgenomen waarin de jaarstukken over een vorig boekjaar in het ANBI-register moeten worden gepubliceerd.