Multiplier giftenaftrek loopt per 2017 ten einde

10 augustus 2016 | Door redactie

De verhoging van de giftenaftrek (multiplier) in de belastingaangifte is een tijdelijke maatregel. Bij de invoering van de Geefwet was al aangegeven dat de multiplier slechts vijf jaar zou gelden. Verlengt het kabinet deze regeling niet, dan loopt die eind 2017 ten einde.

De multiplier voor de giftenaftrek (tool) moet het aantrekkelijker maken om te geven aan culturele instellingen. De regeling geldt zowel voor gewone giften als periodieke giften. Een periodieke gift moet u minimaal vijf jaar vastleggen. Een donateur wil dan wel zekerheid hebben over het gebruik van de multiplier. Bij de invoering van de Geefwet is daarom gekozen voor een periode van vijf jaar. Hierdoor is 2017 het laatste jaar dat donateurs kunnen profiteren van de multiplier.

Multiplier heeft bijna geen effect

Uit een recent onderzoek van de Werkgroep Filantropische Studies aan de Vrije Universiteit van Amsterdam blijkt echter dat de multiplier bijna geen effect heeft op de ontvangen giften van de culturele instellingen. Het is dus maar zeer de vraag of het kabinet besluit om de extra aftrek voor giften aan culturele instellingen te verlengen. De kans bestaat dat het kabinet daar op Prinsjesdag al meer duidelijkheid over geeft.