Staatssecretaris heeft vertrouwen in multiplier

23 januari 2013 | Door redactie

Uw donateurs kunnen in hun aangifte inkomstenbelasting (IB) of vennootschapsbelasting (VPB) over 2012 gewoon gebruikmaken van de multiplier. Dat heeft staatssecretaris Weekers geantwoord op Kamervragen. Door de multiplier uit de Geefwet toe te passen op giften aan een ANBI kunnen uw gulle gevers profiteren van fiscaal voordeel.

Hoewel het nog altijd onduidelijk is of de Europese Commissie instemt met de door het kabinet geïntroduceerde giftenaftrek aan ANBI’s, ziet de staatssecretaris van Financiën het besluit over de multiplier voor giften met vertrouwen tegemoet. Mocht de Europese Commissie uiteindelijk toch niet akkoord gaan met de multiplier in de Geefwet, dan zal de staatssecretaris andere maatregelen treffen. Welke dat zijn, daar wil de staatssecretaris niet op vooruitlopen. De multiplier, zoals opgenomen in het Belastingplan 2012, geldt voor giften die worden gedaan in de periode 2012 tot en met 2017. In het bericht ‘Onzekerheid over multiplier in aangifte 2012’ op Bestuur Rendement las u hierover al eerder.

Gift aan ANBI aftrekbaar voor IB of VPB

In de Geefwet is geregeld dat giften aan een (culturele) ANBI voor de IB of VPB aftrekbaar zijn via een multiplier. Deze maatregel houdt voor de IB in dat een (particuliere) donateur voor elke euro die hij aan uw ANBI schenkt, € 1,25 mag aftrekken van zijn belastbaar inkomen. Voor de VPB mag een bedrijf de multiplier toepassen door het geschonken bedrag met 50% te verhogen (tot een maximum van € 5.000 per jaar).